Proposta polèmica

La Comissió Europea proposa que les plantes nuclears i de gas siguin considerades ‘verdes’

La institució defensa que les inversions en centrals i en gas natural es considerin sostenibles, malgrat l’oberta oposició d’Alemanya

El plantejament hauria de ser aprovat al gener i rebre el vistiplau del Parlament Europeu i del Consell

La Comissió Europea proposa que les plantes nuclears i de gas siguin considerades ‘verdes’

Roger Segura/ACN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La nit de Cap d’Any la Comissió Europea va proposar que les inversions en energia nuclear i gas natural es considerin sostenibles en la transició ecològica. Ha començat oficialment la ronda de consultes al respecte amb els països de la UE i els experts de la Plataforma de Finances Sostenibles. «Tenint en compte l’assessorament científic i l’actual progrés tecnològic, així com els diferents reptes cap a la transició entre els estats membres, la Comissió considera que existeix un paper per al gas natural i la nuclear com a mitjà per facilitar la transició cap a un futur basat predominantment en les renovables», va dir l’Executiu comunitari. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, és la principal valedora de la proposta.

Brussel·les pretén aprovar l’acte delegat aquest gener després de consultar amb els governs europeus i els experts, però perquè entri en vigor la proposta haurà de rebre el vistiplau del Parlament Europeu i del Consell de la UE. Una cosa complicada en vista de l’oposició actual d’Alemanya a aquesta visió amable sobre l’energia nuclear i el gas.

Amb el preu del gas en màxims històrics, el seu reflex automàtic en la factura elèctrica dels consumidors i poques perspectives que la situació millori en els primers mesos de l’any, la crisi de preus energètics continuarà sent un dels grans maldecaps per a la Unió Europea el 2022. En aquest marc, està previst que un acord final limiti l’enfrontament inicial entre Alemanya i França en la polèmica de considerar l’energia nuclear una energia neta. En paral·lel, la UE inicia el desenvolupament legislatiu per reduir les seves emissions en un 55% el 2030 respecte al 1990 com a camí per descarbonitzar l’economia a mitjan segle, un debat que es prolongarà anys i que s’anuncia intens.

Les tesis de París

Mentre Alemanya va tancar divendres a la matinada tres de les seves sis centrals nuclears en funcionament com a part del pla aprovat per clausurar tota la producció atòmica abans de finals del 2022, la Comissió Europea revitalitza la polèmica proposta de modificar la classificació de les energies verdes a efectes dels inversors i incloure-hi l’energia nuclear i el gas natural.

El plantejament de la Comissió Europea accepta un paper protagonista per a l’energia nuclear actualment i per a les noves centrals que es construeixin almenys fins al 2045. La idea de la Comissió, alineada amb les tesis de París, és que l’energia nuclear atorga estabilitat a la producció energètica i és clau i imprescindible per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible. Les plantes de generació d’electricitat amb gas també tindran el mateix reconeixement de «verd» almenys fins al 2030.

Malgrat aquest plantejament de la Comissió, actualment sembla difícil que els verds alemanys acceptin les tesis de la Comissió Europea. El consens a Europa sembla difícil.

Queixes alemanyes

«Em sembla un error absolut que la Comissió Europea tingui la intenció d’incloure l’energia nuclear en la taxonomia d’activitats econòmiques sostenibles de la UE», va dir la titular alemanya de Medi Ambient, Steffi Lemke, en declaracions al grup de mitjans Funke.

Segons la ministra, «una forma energètica que d’una banda pot portar a catàstrofes mediambientals devastadores –en cas d’un greu accident en un reactor– i de l’altra deixa grans quantitats de residus perillosos altament radioactius, no pot ser sostenible».

«Ara estudiarem els criteris que ens va presentar ahir a la nit la Comissió Europea a l’esborrany i ens posarem d’acord al respecte dins del Govern», va afirmar, mentre va qualificar d’«extremadament problemàtic» que la CE «vulgui renunciar a una consulta pública en una qüestió tan sensible».

L’organització mediambiental i de protecció del consumidor Deutsche Umwelthilfe (DUH) va criticar «enèrgicament» que conferir l’estatus d’activitat sostenible a projectes d’energia nuclear i gas natural «permet sota una capa verda inversions perjudicials per al medi ambient».

En un comunicat, la DUH va exigir dels estats membres i el Parlament Europeu que es posicionin clarament en contra d’aquesta proposta de la CE.

Notícies relacionades

«Catalogar de sostenibles l’energia nuclear i el gas natural resta a la taxonomia tota credibilitat», va dir el director executiu de DUH, Sascha Müller-Kraenner, que va afegir que amb la seva aprovació, el canceller, Olaf Scholz, «posa en risc la reputació del Govern alemany en matèria de política climàtica».

D’aquesta manera, Scholz trenca només començar la seva legislatura la seva promesa electoral d’exercir-se com a «canceller climàtic», va afirmar.

Temes:

Energia