Mesures anticovid

El Govern augmentarà fins al 100% el teletreball dels funcionaris davant l’auge d’òmicron

  • La comissió delegada de l’Executiu català en matèria de covid debat si reforçar l’exercici en remot i estudia que els empleats públics que no puguin, tinguin accés a un permís retribuït per cuidar familiars confinats

El Govern augmentarà fins al 100% el teletreball dels funcionaris davant l’auge d’òmicron
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern de la Generalitat estudia reforçar el teletreball dels seus empleats públics i augmentar fins a quatre i cinc dies hàbils d’exercici des de casa. Actualment els funcionaris i el personal laboral podien treballar dos dies en remot i tres a l’oficina. Aquesta és una de les mesures per reduir la mobilitat i controlar els contagis per l’auge de la variant òmicron que està estudiant aquest dilluns la comissió delegada de l’Executiu català en matèria de covid. Alguns departaments de l’Administració ja van rebre divendres passat una circular per passar a teletreballar de manera preferencial els cinc dies de la setmana. Fonts coneixedores apunten que el reforç del teletreball entre els funcionaris és una de les mesures que més números té de prosperar i podria ser anunciada en el Consell Executiu previst per aquest dimarts. Fonts de la Conselleria de Presidència ni confirmen ni desmenteixen aquesta opció i es limiten a afirmar que les noves mesures «ja es comunicaran oportunament».

Departaments com el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) ja van rebre divendres passat una circular en què se’ls informava que a partir d’aquest dilluns havien d’augmentar l’exercici a distància. A causa de la situació actual de contenció de l’expansió del virus de la covid-19, la direcció del CTTI ha decidit que a partir del dilluns 20 de desembre adoptarem preferentment la modalitat de teletreball al 100%. Si per raons del servei hem d’anar a treballar de manera presencial, farà falta tenir en compte les mesures de prevenció», segons diu el comunicat a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

L’administració catalana ultima com moure fitxa a les portes del Nadal i pel fort repunt de contagis de les últimes setmanes. I la funció pública, on més marge tenen, s’apunta com una de les vies per reduir la mobilitat de persones. Perquè pel que fa al sector privat, la Generalitat no té competències obligatòries i només pot dictar recomanacions. Quant al funcionariat, el pla que estudia l’administració catalana és tornar a la modalitat prèvia a l’estiu i habilitar cinc dies de teletreball per a uns 40.000 treballadors, principalment de l’àmbit administratiu, sobre una plantilla de 190.000 treballadors dependents de la Generalitat.

Notícies relacionades

Fonts coneixedores també apunten que l’administració catalana contempla altres mesures extraordinàries per als treballadors afectats indirectament per l’òmicron. Per a aquells perfils que no puguin teletreballar però hagin de quedar-se a casa a causa que, per exemple, un fill hagi sigut contacte estret d’un positiu i hagi de guardar quarantena uns dies, l’administració estudia habilitar un permís retribuït.

La Generalitat, en paral·lel a moltes empreses del sector privat, va iniciar la seva pròpia desescalada l’1 de juliol passat. Aleshores, i amb vista a tenir-la acabada al setembre, els empleats públics van passar a exercir a distància dos dies a la setmana i presencialment tres. Un teletreball sempre de manera voluntària, a diferència dels primers i més estrictes moments de confinament –mentre hi havia estat d’alarma–, quan els administratius catalans van passar a teletreball total. Ara Funció Pública estudia mantenir-se en la via de la voluntarietat i ampliar els marges fins als cinc dies en remot.