Entrevista al conseller d’Economia i Hisenda

Jaume Giró «No aniré a actes protocol·laris amb el Rei pel seu paper l’1-O»

Jaume Giró «No aniré a actes protocol·laris amb el Rei pel seu paper l’1-O»

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Gemma Martínez
Gemma Martínez

Directora adjunta d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, afirma que els pares catalans, també els independentistes, volen que els seus fills parlin perfectament castellà. Dubta que les seus de La Caixa i el Sabadell tornin a Catalunya i afirma que mai anirà a un acte protocol·lari amb el Rei.

¿És bo per al Govern i Catalunya que hi hagi Pressupostos a l’Estat, després del pacte amb ERC a Madrid?

M’hauria agradat que n’hi hagués, però negociant altres coses, com els fons covid. Però no em pertoca, ho ha fet ERC. Junts de forma conjuntural no els ha pogut negociar.

¿Hauria votat en contra? 

No els conec prou per dir-ho.

Resposta per la tangent...

Vaig estar negociant a Madrid amb Míriam Nogueras i vam demanar dues coses: fons covid, entre 1.500 i 1.800 milions d’euros; i gestionar projectes estratègics de fons europeus per a empreses a Catalunya. A les dues coses em van dir que de moment no.

«M’hauria agradat que els Pressupostos espanyols incloguessin fons covid»

¿Està disposat a ser candidat a president per Junts?

El meu partit no m’ha plantejat res i jo tampoc. El que vull és que puguem esgotar la legislatura, perquè igual que tinc moltes coses al cap, també les tenen els consellers. La meva il·lusió és servir al país des de la conselleria, que és enorme.

¿Li agradaria que la seu d’entitats com La Caixa o Banc Sabadell tornin a Catalunya? ¿Ho veu factible?

Estaria encantat. Va ser una decisió del consell d’administració de cada empresa, lliure, i no hi havia raons reals per fer-ho. Però crec que serà difícil que tornin. Quina casualitat que la immensa majoria de seus de multinacionals no se’n van anar. Multinacionals no sotmeses a la pressió de dues instàncies, Govern i monarquia.

«No em plantejo ser candidat a president per Junts i vull esgotar la legislatura»

¿Per què no va a actes amb el Rei?

No aniré mai a cap acte amb l’actual Rei si és purament protocol·lari, perquè sé més que la majoria de la gent sobre ell i el seu paper en els fets de l’octubre del 2017. No puc dir res més, ja ho explicarem algun dia... Si és per negociar una mica a favor de Catalunya, hi aniré, si és protocol·lari, em permetré no anar-hi.

¿Què sap que no sapiguem sobre el Rei?

No puc dir res més, ja ho explicarem algun dia...

«Quina casualitat que la immensa majoria de seus de multinacionals no se n’anessin de Catalunya»

Notícies relacionades

¿Què opina del conflicte sobre la immersió lingüística?

L’última sentència sobre el català és una sentència política, perquè si el jutge estigués preocupat pel model educatiu català o el nivell del castellà que parlen els nens a l’escola, ens hauria de felicitar. Tots els pares catalans, fins i tot els que som independentistes, volem que els nostres fills escriguin i parlin perfectament castellà. I la Generalitat mai ha dit a l’escola què és el que ha de fer. Cada docent s’adapta a la situació dins l’esperit de la llei i les quotes en sentit estricte no s’entenen. A Madrid construeixen un relat que perseguim el castellà, però no és així. 

Temes:

Jaume Giró