Fallada administrativa

Milers d’afectats per erto a Catalunya no cobraran la seva prestació per Nadal

  • El SEPE addueix una «incidència tècnica» i els sindicats xifren en fins a 7.000 els damnificats que podrien quedar-se sense ingrés aquest mes de desembre i hauran d’esperar al gener

Barcelona 12 11 2020  Cola delante de la OTG Oficina de Treball de la Generalitat del Carrer Sepulveda para tramitar el paro o sepe  FOTO de FERRAN NADEU

Barcelona 12 11 2020 Cola delante de la OTG Oficina de Treball de la Generalitat del Carrer Sepulveda para tramitar el paro o sepe FOTO de FERRAN NADEU / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Milers de treballadors afectats per erto a Catalunya es quedaran aquest Nadal sense cobrar la seva prestació. Una «incidència tècnica», segons addueixen des del SEPE, deixarà sense ingressos aquestes festes milers de persones. Segons càlculs sindicals els damnificats podrien ascendir 7.000 treballadors a tot Catalunya. Són empleats d’empreses greument llastades per les restriccions de la covid, com hotels i instal·lacions aeroportuàries, i que porten gairebé dos anys afectats per un expedient de suspensió. El que implica que molts d’ells acumulen més de 20 mesos amb una pèrdua d’ingressos del 30%, ja que la prestació sempre és inferior al sou percebut. Segons fonts sindicals consultades de diferents delegacions provincials, aquesta «incidència tècnica» es concentraria a la província de Barcelona.

Hotels com Sofia, el Joan Carles I, l’Hesperia o l’Exo són dins de la llista d’empreses damnificades i només entre aquests quatre superen els 1.000 treballadors en plantilla. Firmes com Areas, especialitzada en serveis de restauració en aeroports i carreteres també té part de la seva plantilla afectada per retards en els pagaments, segons coincideixen diferents fonts sindicals consultades.

L’última pròrroga dels ertos pactada entre el Govern, la patronal i els sindicats va obligar les empreses que pretenien continuar cobertes per les ajudes públiques a tornar a registrar els seus expedients. I les sol·licituds col·lectives de prestació per als seus treballadors. En aquest procés, els serveis públics d’ocupació no han tramitat correctament part d’aquestes renovacions i milers de treballadors, alguns des de fa 22 mesos en erto i sense marge d’estalvi, es quedaran aquest mes sense cobrar la seva prestació.

La Seguretat Social encara no té dades definitives de quants treballadors continuen en el dia d’avui afectats per un erto a Catalunya. Realitzant un encreuament estimatiu entre els expedients registrats al Departament de Treball i el seu pes en l’afiliació a la Seguretat Social, la xifra podria rondar les 48.000 persones. Concentrades en aquells sectors que encara no han aconseguit enganxar-se al tren de la recuperació econòmica en el qual ja van uns altres.

Fonts del Ministeri de Treball expliquen, a preguntes d’EL PERIÓDICO, que els retards es deuen a «una incidència tècnica puntual en el sistema durant la tramitació de les prestacions corresponents a algunes empreses a l’hora de processar els períodes d’activitat». I asseguren que «en la pròxima nòmina s’abonarà la quantitat deguda». Aquestes mateixes fonts no quantifiquen quantes persones s’han vist afectades per aquests retards i insisteixen que és una qüestió «puntual». Fonts sindicals del SEPE a la província de Barcelona, no obstant, no descarten que el retard pogués allargar-se al mes de gener.

Sense estalvis després de 22 mesos en erto

Rocío treballa a l’Hotel Joan Carles I, és membre del seu comitè d’empresa i porta des del març del 2020 en erto. Cosa que en el seu cas significa que de cobrar 1.500 euros al mes passa a ingressar 960 euros: una retallada del 36% en els ingressos. «Però les factures no han baixat», recorda. I és que la llum –disparada–, el lloguer i la cistella de la compra no afluixen. «Després de gairebé dos anys, ja no queden estalvis i anem al dia», explica. «L’any passat –coincidint també amb una altra pròrroga– ja vam cobrar tard i aquest la gent va començar el desembre preocupada. I finalment no cobrarem», afegeix resignada. Els qui pitjor ho tenen són les famílies monoparentals, que hauran de passar aquest nadal sense aquesta única font d’ingressos o aquells matrimonis que treballen en la mateixa empresa i que no poden recolzar-se aquell mes en l’altre per esquivar el retard del SEPE.

Rachib, empleat en un altre dels grans hotels barcelonins, explica un testimoni molt semblant al de Rocío. Ell va haver de deixar el pis que tenia llogat perquè amb la retallada d’ingressos no podia assumir-ho. Ara comparteix habitació i fa hores en un restaurant per complementar els seus ingressos i evitar arribar a final de mes amb problemes. «Tots pensàvem que l’embús del SEPE ja havia acabat i que no hi hauria més problemes, però sembla que no», es queixa. «Coses que semblaven superades no ho estan. No pot ser que quan hi ha un error administratiu l’acabi pagant el ciutadà. El SEPE ha de donar una solució ja aquest mateix mes als afectats», afirma la secretària de Política Sindical d’UGT de Catalunya, Núria Gilgado.

Comunicació «impossible» amb el SEPE

Notícies relacionades

Els retards en el cobrament de les prestacions van ser freqüents entre els milions de treballadors que a l’inici de la pandèmia van passar a erto. Llavors, el pic d’afectats va assolir els 3,4 milions de treballadors, xifra que ara és substancialment més baixa i, segons les dades del novembre, afecta poc més de 120.000 empleats a tot Espanya. Per això els entrevistats per a aquest reportatge no entenen que persisteixin les incidències i que la comunicació amb les oficines d’ocupació sigui un «impossible», segons es queixa la Conchi, treballadora de la industrial Merit Automotive, amb una plantilla d’uns 300 empleats. 

En aquesta factoria de Sant Vicenç dels Horts tenen un «màster» en ertos, segons explica aquesta delegada de CCOO, ja que el fabricant de components porta amb reduccions de jornada des de fa anys per esmorteir una situació econòmica que ja no era del tot pròspera abans de la crisi dels semiconductors. La Conchi relata problemes amb el SEPE des de l’inici de la pandèmia, amb alguns treballadors cobrant més del que els correspondria, altres empleats amb retards i unes dificultats de comunicació constants. «Exigim una resposta coherent de l’Administració. El pitjor no són els dos mesos que fa que no cobrem, que també, sinó no saber si al gener cobrarem», es queixa.  

Temes:

Ocupació ERTO