Condicions laborals

Ikea regula el teletreball: Tres dies a la setmana a casa i 30 euros de plus al mes

  • La direcció de la multinacional de mobles arriba a un acord amb la majoria sindical i part dels 9.000 empleats a Espanya podran acollir-se a la modalitat de treball en remot

Ikea regula el teletreball: Tres dies a la setmana a casa i 30 euros de plus al mes
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ikea i els sindicats amb representació majoritària han arribat a un acord per regular el teletreball als seus centres a Espanya. Part dels 9.000 treballadors que ocupa la multinacional d’origen suec podran exercir en remot fins a tres dies a la setmana i, per compensar les despeses derivades, cobraran un plus de 30 euros bruts al mes (uns 27,5 euros nets). Així ho confirmen tant fonts de l’empresa com dels sindicats, que ordenen el treball a distància després de l’experiència inicial durant la pandèmia. La regulació de l’exercici en remot, un any després de l’aprovació de la nova llei de teletreball, és una tasca pendent a Espanya i només el 3% dels treballadors està cobert per un acord en aquesta qüestió.

Notícies relacionades

El nou acord de teletreball entrarà en vigor l’1 de gener del 2022 i des de la companyia encara no tenen una estimació de quants treballadors de la plantilla podran acollir-se a aquesta modalitat. Tenint en compte que perfilis com el de l’atenció telefònica i assistència a la venda ‘online’ hi encaixen perfectament (com és el cas dels centres de Valladolid o Oviedo); mentre que els operaris de magatzem tindran complicat adherir-s’hi. Ikea haurà de proveir els qui passin a exercir en remot, a més d’aquests 30 euros al mes, d’un ordinador, un ratolí, teclat i cadira ergonòmics; a més d’una taula, un llum articulat i un reposapeus.

El plus de compensació de despeses ha sigut una de les pedres angulars de la negociació. Finalment l’acord s’ha tancat amb una aportació extra de 30 euros mensuals, sempre que el treballador hagi ocupat almenys un 30% de l’horari laboral en remot. I amb l’obligatorietat de disposar d’un sistema ‘router’ que asseguri la correcta connexió, per evitar perdre hores de treball a causa d’interrupcions d’internet. Aquí, sindicats com CCOO, en minoria en el comitè intercentres d’Ikea, han reivindicat (sense èxit) incloure una clàusula de revisió automàtica d’aquesta quantitat en funció de l’evolució de l’IPC. Perquè així els treballadors no vegin minvar en poder adquisitiu aquesta compensació.