Controls

La Generalitat aixeca la suspensió de tres plantes d’Iqoxe

L’Executiu català que les instal·lacions compleixen la normativa vigent de seguretat industrial

La Generalitat aixeca la suspensió de tres plantes d’Iqoxe

Activos

1
Es llegeix en minuts

La Generalitat ha decidit aixecar la suspensió de l’activitat que des de l’accident del 14 de gener de 2020 afectava les plantes de derivats d’òxid d’etilè i òxid de propilè de l’empresa química Iqoxe a la Canonja (Tarragona).

El departament d’Empresa i Treball ha pres aquesta decisió després de comprovar que les instal·lacions «compleixen tota la normativa vigent en matèria de seguretat industrial i de verificar la implementació de mesures addicionals de seguretat».

La instal·lació accidentada, que utilitzava una tecnologia diferent, està desmantellada i no tornarà a operar, ha explicat la conselleria en un comunicat. L’accident laboral es va produir a la planta U-3200 com a conseqüència de l’explosió d’un reactor de la factoria, dedicada a la producció d’òxid d’etilè i altres derivats. L’explosió va causar la mort de tres persones (dos treballadors de la planta i un veí de Tarragona) i en va ferir quatre.

Tot i que les plantes U-350, U-2500 i U-2360 no van patir l’accident, la Generalitat va suspendre la seva activitat cautelarment per incrementar les seves mesures de seguretat més enllà de les que es preveuen en el marc normatiu vigent.

A més, s’ha «bunqueritzat» la sala de control i s’han equipat les plantes amb diferents sistemes que, en cas de detectar deficiències significatives en la pressió o la temperatura de diferents punts del reactor, interrompen el procés productiu i activen la refrigeració.

També s’ha millorat el sistema de protecció i extinció d’incendis amb la instal·lació de detectors de gasos en més ubicacions, detectors de flama per infrarojos i un nou sistema de ruixadors d’aigua polvorizada.

Finalment, s’ha instal·lat un sistema per guardar una còpia de seguretat de les dades dels processos productius.

Notícies relacionades

Malgrat l’aixecament de la suspensió de l’activitat, el Departament d’Empresa i Treball manté obert l’expedient informatiu per determinar les causes de l’explosió de la planta de derivats d’òxid d’etilè.

El juliol passat, la Inspecció de Treball de Catalunya (ITC), dependent de la Generalitat, va multar Iqoxe amb 180.000 euros per una infracció molt greu per aquesta explosió, la sanció més alta que preveu la legislació en matèria d’infracció de les mesures de seguretat i prevenció de riscos laborals.