Encariment

Els preus industrials pateixen la seva escalada més destacada en 45 anys

Els costos energètics d’electricitat i de gas encapçalen les pujades

Els preus industrials pateixen la seva escalada més destacada en 45 anys

Activos

1
Es llegeix en minuts

Els preus industrials van pujar un 6,1% el mes d’octubre passat en relació amb el mes anterior, la seva alça mensual més destacada de tota la sèrie històrica, i es van disparar un 31,9% en taxa interanual, més de vuit punts per sobre de la de setembre i creixement rècord en 45 anys, segons ha informat aquest dijous l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Notícies relacionades

Amb el repunt interanual d’octubre, el més elevat des de l’inici de la sèrie, el gener de 1976, els preus industrials encadenen deu mesos consecutius d’augments interanuals. Entre els sectors que van impulsar el repunt dels preus industrials a l’octubre destaca l’energia, que va elevar la seva variació anual 27,1 punts, fins al 87,3%, la seva taxa més elevada des de l’inici de la sèrie, a causa de l’encariment de la producció, transport i distribució d’energia elèctrica i, en menor mesura, de la producció de gas i del refinament de petroli.

Els béns intermedis, d’altra banda, van incrementar més de dos punts la seva taxa interanual, fins al 19%, pel cost més elevat de la fabricació de productes químics bàsics i de la producció de metalls preciosos. Segons l’INE, sense comptar l’energia, els preus industrials van mostrar a l’octubre un augment interanual del 9,7%, nou dècimes més que en setembre i més de 22 punts per sota de la taxa general. Es tracta, a més, de la taxa més elevada des de gener de 1985.

Temes:

Preus