De 18.00 a 20.00 hores

Els transportistes convoquen una tercera marxa lenta per a aquest dimecres

  • El col·lectiu protesta pel veto a partir dle gener a la Zona de Baixes Emissions a camions i autocars

Els transportistes convoquen una tercera marxa lenta per a aquest dimecres

Sergi Conesa

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els transportistes tornaran a protagonitzar una tercera marxa lenta aquest dimecres 24 de novembre entre les 18.00 i les 20.00 hores. El motiu de la protesta és la prohibició de circular per la Zona de Baixa Emissions (ZBE) de Barcelona a partir de l’any que ve. Com en les anteriors ocasions, el punt d’inici previst és la gasolinera BP de la C-58, a Montcada i Reixac (Vallès Occidental) en direcció a Barcelona, i camí de la Ronda Litoral.

A partir del gener, camions (N2 i N3) i autocars petits (M2), majoritàriament matriculats abans del 2006 o el 2007, no podran transitar per la zona de baixes emissions, i els autocars de transport col·lectiu (M3) que són anteriors a la norma Euro 4, també amb uns 15 anys d’antiguitat habitual, estaran vetats des del juliol, una vegada acabada la moratòria de sis mesos.

El sector sosté que a causa de la restrictiva ZBE un total de 7.000 camions no podran accedir a la capital catalana a partir de l’1 de gener pròxim. Per això, els transportistes demanen l’homologació de filtres i catalitzadors per als camions per evitar canviar-los o, fins i tot, perdre la seva feina. 

Protestes anteriors

El dissabte 20 i el dilluns 22 de novembre els transportistes també van fer una marxa lenta pel mateix motiu. El Servei Català de Trànsit (SCT) va informar que la mobilització de dilluns va provocar retencions entre la C-58 i el nus de la Trinitat, que van arribar als cinc quilòmetres. Per això, es va obrir el carril BusVao a tots els vehicles amb l’excepció dels camions de més de 7,5 tones per descongestionar la via. A les 18.50 hores, la retenció de la C-58 ja era de sis quilòmetres, i a la C-33, a Montcada, hi havia una altra de tres. També la Gran Via registrava problemes per la protesta.

La primera marxa lenta va tenir lloc dissabte passat al matí, un context més amable per als conductors que el d’aquest dilluns, dia feiner i en hora punta. Dissabte, els camions que van participar en l’acció van circular per la Ronda Litoral, passant pel nus de la Trinitat, fins a arribar al cementiri de Montjuïc.

L’acció va causar retencions de fins a quatre quilòmetres, segons van informar fonts de Trànsit. Els trams amb més cues es van registrar als voltants del Port de Barcelona, Montjuïc i Ciutat Vella, en sentit Besòs.

Hi ha convocada una altra protesta per al 4 de desembre al centre de la capital catalana, al carrer d’Aragó.

El calendari

Notícies relacionades

Segons el calendari aprovat al maig, els camions i autocars petits (els anomenats N2, N3 i M2) podran seguir en les condicions actuals, sense etiqueta ambiental, fins a l’1 de gener, quan la previsió era que acabés el passat 1 de juliol. En el cas dels autocars de transport col·lectiu (M3), el termini s’amplia sis mesos des del final de la moratòria vigent, és a dir fins a l’1 de juliol del 2022. La inicial també acabava l’1 de gener.

La ZBE inclou els municipis de Barcelona, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs. En el cas de les furgonetes sense etiqueta ambiental, la moratòria va acabar el 31 de març passat. Els vehicles afectats per totes les restriccions sí que podran circular per les dues grans rondes de Barcelona, però no prendre una de les sortides en què hi hagi senyalitzat el compliment de la normativa de la ZBE, que són totes les que afecten les cinc localitats.