PRIMER BALANÇ

La Zona de Baixes Emissions de Barcelona redueix el nombre de vehicles més contaminants a la meitat

L'ajuntament calcula que uns 40.000 vehicles sense distintiu ambiental ja han deixat de circular per la ciutat

baixes-emisions

baixes-emisions

1
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

El nombre de vehicles sense etiqueta que circula per la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona s’ha reduït pràcticament a la meitat. La mesura afectava un 20% del parc de vehicles que circulaven diàriament, segons els càlculs de l’ajuntament, i el primer mes de gener el percentatge de cotxes, motos i furgonetes sense distintiu s’ha reduït a un 8-10%. Aquestes dades es desprenen del primer balanç del consistori després de la posada en marxa de la mesura el passat 1 de gener.

Notícies relacionades

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Eloi Badia, confia que aquest percentatge pugui disminuir encara més a partir de l’abril, que és quan començarà el règim sancionador. I és que les càmeres encarregades de custodiar l’àrea de circulació restringida –falta instal·lar-ne mig centenar– estan detectant aquests dies molts cotxes i motos que no podran acollir-se a la moratòria d’un any com els camions i furgonetes de repartiment.

La traducció d’aquest percentatge en nombres absoluts en aquests moments, ha puntualitzat Badia, és «complicat». Amb tot, la xifra de vehicles sense etiqueta de la Direcció General de Trànsit (DGT) ronda els 40.000 vehicles, un nombre obtingut a partir d’un complex algoritme que té en compte el potencial contaminant i el nombre de quilòmetres fets, entre moltes altres variables.