‘Reforma Escrivá’

El Congrés dona la primera aprovació a la reforma de les pensions amb el recolzament d’ERC i el PNB

  • La norma pretén lligar les pensions a l’IPC, incrementa les cotitzacions dels treballadors per alimentar la guardiola i penalitzarà les prejubilacions

  • Els republicans pacten amb el PSOE introduir l’obligació de realitzar una auditoria interna sobre les despeses de la Seguretat Social

El Congrés dona la primera aprovació a la reforma de les pensions amb el recolzament d’ERC i el PNB
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La reforma de les pensions dissenyada pel ministre José Luís Escrivá i pactada amb sindicats i (parcialment) patronal ha rebut el primer aprovat aquest dilluns al Congrés. Els partits amb representació al Congrés han votat en comissió les esmenes que han considerat oportú afegir al text tancat prèviament en el diàleg social i que introdueixen, entre d’altres, una auditoria als comptes de la Seguretat Social i la millora en l’accés a les pensions de viudetat per a les parelles de fet. El Congrés haurà de donar l’‘ok’ definitiu en un ple legislatiu, que encara no té data concreta, però que apunta a la primera setmana de desembre. Si les majories que aquest dilluns han validat el text amb les esmenes no es desdiuen, la reforma tirarà endavant.

Els pilars de la norma són la revaloració de les pensions cada any en funció de l’evolució de l’IPC; un nou sistema de penalitzacions i incentius per minimitzar que els treballadors es retirin abans de l’edat legal i maximitzar que exerceixin més anys; així com una pujada durant 10 anys de les cotitzacions socials dels treballadors per alimentar un fons de reserva amb què costejar part de les pensions del baby boom.

ERC ha sigut un dels actors clau en aquesta votació i el seu ‘sí’ o ‘no’ serà decisiu perquè aquesta reforma superi o no el tràmit parlamentari. Fonts republicanes expliquen que el seu partit està més a prop de votar afirmativament de la norma i aplanar així el camí cap a l’aprovació. Els republicans han negociat amb el PSOE introduir l’obligació de realitzar una auditoria interna sobre les despeses de la Seguretat Social, una de les seves línies vermelles. La voluntat d’ERC és revisar totes les despeses de naturalesa contributiva i no contributiva des del 1980, doncs, segons al·leguen, els diferents Govern han generat dèficit a la caixa pública al destinar fons de la mateixa a costejar altres inversions estatals no lligades amb el sistema de pensions. «Serà la manera de demostrar les nostres denúncies de l’espoli de la Seguretat Social», ha declarat el diputat republicà Jordi Salvador. Aquesta ha sigut una de les esmenes incorporades aquest dilluns al text.

Altres qüestions que incorpora el nou text és la reforma del sistema per facilitar l’accés a la pensió de viudetat a parelles de fet, de la mateixa manera que els matrimonis tradicionals. La mesura s’estendria a més a tots els supòsits en què la persona beneficiària no tingui reconegut el dret a una altra pensió contributiva.

Notícies relacionades

Els partits que formen el Govern –el PSOE i Unides Podem– hi han votat a favor, així com ERC i el PNB. EH Bildu, per la seva banda, s’ha abstingut, facilitant (en part) la seva tramitació; mentre que el PP, Vox, Cs i la CUP s’hi han manifestat en contra. 

La reforma de les pensions, per a la qual els partits que formen el Govern van habilitar un mecanisme exprés per sotmetre-la a votació al Congrés, és una de les principals reformes que condicionaran l’arribada dels fons europeus. I el compromís és tenir-la aprovada i en vigor abans del 31 de desembre. Si no és així, el Govern difícilment podrà complir el termini compromès amb Brussel·les perquè la reforma estigui en vigor l’1 de gener i poder accedir al segon tram dels 12.000 milions de fons europeus.