Pensions

¿A quina edat es jubilen els treballadors espanyols?

  • Els espanyols es retiren del mercat laboral un any més tard que fa 15 anys

¿A quina edat es jubilen els treballadors espanyols?

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La reforma de les pensions impulsada pel ministre José Luís Escrivá entra aquests dies en la seva fase decisiva al Congrés. Després de superar la seva primera i més important prova de foc, el PSOE i Unides Podem han aconseguit atraure ERC i el PNB a l’acord i tenen les majories prou lligades per tirar endavant la norma. A falta de data definitiva per al ple del Congrés, si no es trenca aquesta majoria la ‘reforma Escrivá’ tindria l’èxit parlamentari garantit.

Un dels pilars de la reforma és reformular el sistema d’incentius i desincentius per allargar la vida laboral dels espanyols. Doncs el Govern entén que per garantir la viabilitat del sistema públic –i atès que els pensionistes cada vegada viuen més anys–, és precís que els espanyols treballin més anys. Una de les vies que històricament s’ha fet servir per esmorteir la despesa més gran en pensions fruit de l’esperança més alta de vida ha sigut allargar l’edat legal de jubilació. Actualment aquesta està en 66 anys i la previsió és anar augmentant-la progressivament fins a arribar als 67 anys. No és aquesta la via que contempla l’actual reforma, l’objectiu de la qual és aproximar l’edat a què legalment s’haurien de jubilar els treballadors espanyols amb l’edat a què efectivament es jubilen, tenint en compte que part de la població accedeix a una prejubilació.

Actualment l’edat efectiva de jubilació està a Espanya en els 64,6 anys; uns dos anys per sota de la legal; segons dades de la Seguretat Social. La voluntat de la ‘reforma Escrivá’ és generar una sèrie d’incentius perquè la gent treballi més anys si vol cobrar més pensió i una sèrie de desincentius perquè surti menys rendible jubilar-se abans de l’edat legal. En aquesta equació, la ‘pastanaga’ que introdueix la reforma en curs és un plus del 4% més de pensió per cada any que el treballador posposi el retir. Abans l’esmentat premi era del 2%. O el treballador també pot escollir, com a alternativa, concentrar aquest extra en un pagament únic. Un xec de menor import, si es compara amb els diners extres a cobrar durant els anys de jubilació, i l’import del qual serà d’entre 4.786 i 12.060 euros per cada any més treballat.

Notícies relacionades

I dins del sistema Escrivá, el ‘pal’ consisteix a augmentar els coeficients reductors a aplicar sobre l’import de la pensió. El jubilat cobrava menys pensió si es jubilava abans i ara cobrarà una mica menys com més aviat es prejubili. Abans els esmentats coeficients que calculaven com baixava la pensió eren trimestrals i ara són mes a mes i més alts al principi. La qual cosa empeny a retardar, com a mínim, uns mesos la prejubilació. També pugen ostensiblement les penalitzacions per a les prejubilacions entre els treballadors amb salaris més alts, però aquestes no entraran en vigor fins al 2024 i ho faran gradualment.  

A expenses que a l’estadística es visibilitzi el potencial impacte de la ‘reforma Escrivá’, l’edat mitjana a què es jubilen els espanyols ha anat augmentat els últims anys. Actualment està en 64,6 anys, quan fa tres lustres, el 2005, estava un any per sota, en els 63,6 anys.