Sense la patronal

Acord entre el Govern i sindicats: les cotitzacions pujaran 0,6 punts durant 10 anys

  • Escrivá i les centrals acorden apujar les quotes socials per alimentar la guardiola de les pensions; mentre la patronal se’n desmarca

Acord entre el Govern i sindicats: les cotitzacions pujaran 0,6 punts durant 10 anys

JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern i els sindicats han tancat un acord per apujar les cotitzacions socials dels treballadors i costejar així les futures pensions. La patronal, per la seva banda, s’ha desmarcat del pacte i rubrica el seu segon gran ‘no’ al Govern l’últim mes i mig, després del rebuig de recolzar la pujada del salari mínim de 950 a 965 euros per a aquest any. El Ministeri de Seguretat Social i les centrals han continuat llimant detalls i han acabat per concloure les converses poc després de les sis de la tarda. Les cotitzacions finalment s’apujaran 0,6 punts durant 10 anys, a partir de l’any que ve i fins al 2032.

«El Comitè Executiu de la CEOE ha rebutjat avui la proposta del Govern en relació amb el Mecanisme d’Equitat Intergeneracional de les pensions», segons diu el comunicat emès per la patronal espanyola. La CEOE es queda fora d’aquesta part de l’acord per substituir el factor de sostenibilitat aprovat –que mai va arribar a implementar-se– pel PP. Des de Seguretat Social donen per tancades les converses, a expenses d’un gir de guió i una última trucada a última hora. En tot cas i atès que la reforma de les pensions haurà de passar per procés d’esmenes al Congrés, sempre quedaria aquesta oportunitat per ampliar l’acord. Tot i que, en el dia d’avui, no sembla una opció plausible.

Notícies relacionades

Els empresaris no han estat conformes des del primer moment amb assumir un augment dels costos laborals. El plantejament de l’actual Govern era apuntalar el sistema públic de pensions per la via de més ingressos, no per la via de reduir la despesa com va plantejar el PP. L’última proposta d’Escrivá contemplava un augment de les cotitzacions socials en 0,6 punts entre el 2023 i el 2032. I, a l’última reunió, la Seguretat Social va posar damunt la taula tres opcions per repartir entre empresaris i treballadors d’aquest increment de costos, segons expliquen fonts del diàleg social. Una opció contemplava un repartiment equitatiu, tres dècimes per a empresa i tres dècimes per a treballadors. Una altra era de quatre dècimes per a l’empresa i dues per als treballadors. I la tercera era de cinc dècimes per a l’empresa i una per als treballadors.

Aquest augment dels ingressos busca alimentar una guardiola de les pensions per esmorteir el progressiu augment de la despesa pública en la nòmina de pensions quan gradualment es vagi jubilant la generació del ‘baby boom’. L’objectiu és recaptar uns 2.600 milions d’euros anuals, que, sumat als ingressos financers que pogués generar la gestió de l’esmentat fons, podria deixar una xifra final d’uns 41.000 milions d’euros, segons fonts del diàleg social.

El Banc d’Espanya dubta de la ‘reforma Escrivá’