Continuïtat

Biden mantindrà Jerome Powell al capdavant de la Fed

  • El mandatari eleva l’economista demòcrata Lael Brainard, governadora actual al banc central nord-americà, a la vicepresidència

  • Demòcrates progressistes volien un canvi al banc central dels EUA per intensificar la regulació de la banca i el focus en el canvi climàtic

zentauroepp40791991 powell171102210311

zentauroepp40791991 powell171102210311 / CARLOS BARRIA

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Desatenent les veus que demanaven un canvi en la presidència de la Reserva Federal per posar més focus en la regulació de la banca i a combatre els efectes econòmics del canvi climàtic, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha optat per la continuïtat i ha decidit nominar per a un segon mandat al republicà Jerome Powell. En un gest cap als progressistes que li demanaven un canvi urgent, Biden nominarà també la doctora en econòmiques Lael Brainard, des de 2014 governadora del banc central nord-americà i l’única demòcrata, com a vicepresidenta de la Fed. Tots dos hauran de ser ratificats pel Senat.

L’anunci, que s’oficialitza en una compareixença a la Casa Blanca aquest migdia, posa fi a mesos d’especulació i debat sobre un potencial relleu en la Fed. Arriba en un moment transcendental, ara que la recuperació de l’economia del cop de la pandèmia avança però es veu obstaculitzada per incerteses i riscos, especialment per una inflació que s’ha disparat als nivells més alts en tres dècades (tot i que la Fed manté la posició que les seves raons són transitòries) i per canvis que estan alterant el mercat laboral.

Notícies relacionades

«Si volem continuar construint sobre els èxits econòmics d’aquest any necessitem estabilitat i independència en la Reserva Federal», ha argumentat Biden en un comunicat, en el qual ha atribuït el camí de recuperació a la seva agenda econòmica i l’«acció decisiva» que ha pres la Fed des que va començar la pandèmia, quan va deixar els tipus d’interès pràcticament a zero i va posar en marxa un programa de compra de bons de 120.000 milions de dòlars mensuals que ha començat a retallar aquest mes.

També Janet Yellen, secretària del Tresor i expresidenta de la Fed, que ha sigut la defensora més ferma de la continuïtat de Powell, ha emès un comunicat aplaudint el seu lideratge.