Administració General de l’Estat

Els funcionaris de l’Estat podran teletreballar més a partir de l’1 de gener

  • Montero anuncia que el reial decret sobre treball a distància a l’Administració General de l’Estat estarà en vigor el gener del 2022

  • Parteix de l’acord arribat a l’abril entre Iceta i els sindicats i que habilitava un màxim de tres dies a la setmana d’exercici a distància

Els funcionaris de l’Estat podran teletreballar més a partir de l’1 de gener
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nova norma que regula el teletreball a l’Administració General de l’Estat (AGE) entrarà en vigor l’1 de gener del 2022. Així ho ha anunciat la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, en la seva exposició d’aquest dijous al Congrés dels Diputats. «Estem treballant amb les organitzacions sindicals per fer possible que aquesta norma es pugui aprovar i que entri en vigor el gener de l’any vinent», ha afirmat. Actualment, el Govern i els sindicats estan negociant els detalls de la normativa, que parteix de l’acord arribat a l’abril amb l’anterior ministre, Miquel Iceta, i que preveia un màxim de tres dies a la setmana d’exercici a distància. Fonts d’Hisenda consultades desconfien a l’hora de donar per definitiva aquesta referència i emplacen a tancar primer la negociació.

Part dels 230.395 empleats públics que formen la plantilla de l’Administració estatal veuran a partir de l’any vinent ampliats els seus dies hàbils de teletreball a la setmana, respecte a la seva actual situació, que contempla una jornada a la setmana a distància. Si bé durant la pandèmia els empleats de l’AGE van poder exercir a distància fins a quatre dies a la setmana, la tornada a la presencialitat posteriorment va portar Funció Pública i sindicats a negociar com estabilitzar aquest exercici a distància. El resultat, després de cinc mesos de negociació, es va rubricar el 12 d’abril, quan Iceta i les centrals van acordar un màxim de tres dies a casa a la setmana i dos a l’oficina.

No obstant, i amb un canvi de ministre pel mig, aquest pacte no es va arribar a plasmar en un reial decret que consolidés la norma. I al setembre el Ministeri va ordenar la tornada a la presencialitat, conservant únicament un dia a la setmana de teletreball. Ara Montero i les centrals estan negociant el text definitiu que haurà de regir fins al gener, i els sindicats exigeixen que la nova titular respecti el que es va negociar amb el seu antecessor.

Incentiu per a l’Espanya buidada

Notícies relacionades

A partir de la nova norma, cada departament podrà anar avaluant cada lloc de treball per determinar si pot o no treballar a distància i, si ho pot fer, quants dies a la setmana és assumible que ho faci. Des de Funció Pública pretenen «compatibilitzar la prestació de servei, però incorporant una flexibilitat laboral i capacitat de conciliació superiors», segons s’ha expressat la ministra aquest dijous. Montero ha destacat que la consolidació del teletreball a l’Administració pretén ser un incentiu perquè els empleats públics puguin «establir-se a les zones despoblades».

A falta de tancar-se els detalls del nou reial decret, el text d’Iceta remetia sempre a la «voluntarietat» del treball a distància per als empleats, per la qual cosa aquells que no volguessin teletreballar no estarien obligats a fer-ho. I n’excloïa els membres de les Forces Armades, de la policia o dels jutjats; que pertanyen a l’AGE però quedaven exclosos d’aquest acord per les seves particularitats. És a dir, l’agent policial que renova DNIs o patrulla, el mecànic d’avions militars o l’administratiu dels jutjats, no podrien acollir-se a aquest marc de teletreball. Això deixa, segons càlculs sindicals, unes 230.395 persones cobertes per aquest nou acord.