Diàleg social

El Govern i agents socials reprenen la reforma laboral, després del ‘no’ de la patronal en pensions

  • L’Executiu intensifica els contactes a la recta final de la negociació i hi haurà dues reunions setmanals: dimecres i divendres

El Govern i agents socials reprenen la reforma laboral, després del ‘no’ de la patronal en pensions
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha tornat a asseure’s aquest dimecres amb patronal i sindicats a la taula de negociació per avançar en la gran carpeta pendent d’aquest any: reforma laboral. Després del ‘no’ dels empresaris a apujar les cotitzacions socials per alimentar la guardiola de les pensions, les converses se centren ara a reformular les regles de joc del mercat de treball. Els agents socials s’han assegut a la taula sense nous documents, després del rotund rebuig que tant la CEOE, com CCOO i la UGT van manifestar davant la proposta de nous ertos (el denominat ‘Mecanisme RED’). Sobre aquesta esperen una nova proposta de l’Executiu sobre la qual poder negociar; així com noves concrecions sobre les fórmules per limitar la temporalitat. El temps s’esgota i la data límit del 31 de desembre (obligada per la UE) cada dia està més a prop. És per això que l’Executiu ha intensificat els contactes en aquesta recta final i hi haurà dues reunions setmanals: dimecres i divendres.

Notícies relacionades

El desmarcatge de la CEOE de la pujada de cotitzacions socials –que sí que va recolzar els sindicats– no bloquejarà la resta de taules ni qüestions. De fet, les negociacions en pensions segueixen en matèries com la transició a un sistema de cotització dels autònoms en funció dels seus ingressos o la nova cotització dels estudiants en pràctiques. I la patronal continua en aquestes. Així passa en matèria de reforma laboral. El Govern, tant per boca de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, com per la de la ministra portaveu Isabel Rodríguez, va negar per activa i per passiva que el ‘no’ de la CEOE en aquest punt de la reforma de pensions es reproduís en la reforma laboral. No obstant, fonts presents a les taules de diàleg social veuen complicat, amb l’actual actitud dels empresaris, que aquests s’acabin sumant. «Han entrat en una dinàmica del ‘no’ a tot i no crec que surtin», apunta una font sindical.

En les pròximes setmanes es dirimirà el resultat de la reforma i la clausura de les taules no hauria de tenir lloc gaire més lluny de la primera setmana de desembre, ja que després necessita d’un termini per armar un reial decret llei que estigui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) abans del 31 de desembre. Ara les taules li donen voltes a les dues qüestions que estan monopolitzant les taules en aquestes últimes setmanes, des que els ministeris d’Economia i Seguretat Social es van sumar a les negociacions: temporalitat i ertos.