Inspeccions laborals
Treball regularitza en dues setmanes 82.000 temporals en frau, que passen a indefinits
La campanya de la Inspecció de Treball contra l’eventualitat il·legal porta 267.000 conversions realitzades des de començament d’any
En l’última dècada a Espanya s’han registrat un total de 194,8 milions de contractes, la immensa majoria eventuals
Com rebaixar l’elevada temporalitat que pobla el mercat de treball espanyol és un dels principals reptes de la reforma laboral que ultima el Govern. Al marge dels canvis normatius i les noves eines que pugui pactar (o no) amb patronal i sindicats, el Ministeri de Treball continua amb la seva lluita contra el frau mitjançant una de les seves principals armes: Inspecció de Treball. La policia laboral ha posat en marxa aquest novembre un nou pla de xoc contra l’eventualitat il·legal i en les dues primeres setmanes del mes ha regularitzat 82.393 treballadors eventuals i ha obligat els seus ocupadors a fer-los fixos, segons dades facilitades pel Ministeri de Treball a preguntes d’EL PERIÓDICO.
A Espanya més d’un de cada quatre assalariats té un contracte de durada finita, segons les últimes dades de l’enquesta de població activa (EPA) de l’INE. És l’estat de la Unió Europea amb més índex de temporalitat des de fa anys, una cosa per la qual la Comissió Europea li ha estat traient els colors al Regne d’Espanya en les seves avaluacions periòdiques del semestre europeu. I ara, per a la recepció dels fons europeus, una de les exigències són reformes efectives per reduir aquesta elevada temporalitat, que ve de molt abans de la reforma laboral del PP.
Segons les dades recopilades pel servei públic d’ocupació (SEPE), a Espanya en l’última dècada (2010-2020) s’han firmat un total de 194,8 milions de contractes, la immensa majoria temporals. Per posar-ho en proporció, la població treballadora a Espanya és actualment de 19,6 milions d’afiliats a la Seguretat Social. Aquest 2021 s’han recuperat pràcticament els ritmes de contractació previs a la pandèmia i, fins a l’octubre, es van registrar un total de 15,6 milions de contractes. Dos de cada 10 van durar menys d’una setmana i la durada mitjana es troba actualment en 54 dies.
Escassetat d’inspectors
Aquests alts i anòmals nivells d’eventualitat, comparats amb els estàndards europeus, oculten percentatges elevats de frau. Ja que a Espanya, tal com ja ho especifica la normativa laboral, el contracte per defecte hauria de ser l’indefinit. Aquí és on entra Inspecció de Treball, un cos dotat de 1.956 efectius, segons l’última memòria del mateix organisme, que vigila el compliment de les normatives i les condicions de treball d’uns 19,5 milions de treballadors. Toca un inspector per cada 10.000 ocupats.
El control de l’ús fraudulent de la temporalitat és una de les actuals prioritats del cos inspector, que treballa per campanyes específiques, a més de les seves actuacions rutinàries i els avisos que pugui atendre. Ja en anteriors legislatures es van habilitar plans específics per a aquesta tasca, com el Pla Director per un Treball Digne, que va dissenyar la ministra socialista Magdalena Valerio. Yolanda Díaz ha donat continuïtat a aquests plans específics i, des de començament d’any, per aquesta via Inspecció ha obligat a regularitzar un total de 267.593 eventuals en frau.
Regularització a cop de carta
Notícies relacionadesA més de les visites als centres de treball, una de les actuacions que fa servir Inspecció en aquestes campanyes és l’enviament massiu de cartes a les empreses, on mitjançant l’encreuament de dades amb la Seguretat Social els agents detecten comportaments anòmals i que podrien encaixar amb supòsits de frau. El febrer d’aquest any, quan es va activar el primer pla de xoc contra la temporalitat, Inspecció va remetre un total de 79.284 cartes a empreses alertant d’aquests indicis de frau. Només amb aquest avís de probable visita es van regularitzar un total de 118.994 contractes, segons les dades facilitades per Treball.
El desplegament i dotació de més agents per a la Inspecció és una reivindicació compartida pels sindicats i pels sindicats del cos, ja que alerten que la introducció de noves normes per frenar la temporalitat –com el límit del 15% d’eventuals en plantilla– no seran eficients si no hi ha agents que vetllin per què el que diu la llei es compleix efectivament en les empreses.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Espanyol-Osasuna (14.00 hores) L’acomiadament més cruel de Chen
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Sorteig Extraordinari de Nadal ¿Pot un vident encertar el número del Gordo de la Loteria de Nadal?
- Sorteig Extraordinari del Gordo ¿Quant toca per euro jugat en cada premi de la Loteria de Nadal el 2020?
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació