Reforma laboral

El Govern vol multiplicar el cost per a les empreses dels contractes temporals ultracurts

  • La Seguretat Social pretén desincentivar que les empreses donin de baixa, per exemple, un treballador divendres per tornar a contractar-lo dilluns

El Govern vol multiplicar el cost per a les empreses dels contractes temporals ultracurts

Europa Press / Eduardo Parra

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Reduir els elevats nivells de temporalitat al mercat laboral espanyol és un dels principals objectius de la reforma laboral del Govern de coalició. I per fer-ho els ministeris implicats van posant a sobre de la taula diferents propostes. Una de les últimes té la marca del Ministeri de Seguretat Social i consisteix a multiplicar les cotitzacions socials que paguen els empresaris pels contractes temporals ultracurts. L’objectiu és desincentivar aquelles pràctiques empresarials que, amb la intenció d’estalviar-se diners, donen de baixa un treballador temporal divendres i el tornen a contractar diumenge, entre d’altres. 

Com a dada per situar la temporalitat, al setembre, últimes dades disponibles del SEPE, es van firmar 1,9 milions de contractes a Espanya. El 22% d’aquests van durar menys d’una setmana i el 33% menys d’un mes. Això genera una rotació laboral molt elevada. Fins al punt que el 2019, abans de la Covid, es van firmar 27 milions de contractes. Quan a Espanya la població ocupada és d’uns 19,5 milions de persones.

Notícies relacionades

Els contractes temporals ja estan actualment obligats a pagar més percentatge de cotitzacions socials que els indefinits. I únicament sobre els contractes de menys de cinc dies s’aplica un altre recàrrec especialment elevat. La idea d’Escrivá ara és gravar més la temporalitat i estendre aquest gravamen més enllà d’aquests cinc dies, i amb especial accent sobre les intermitències. Fins al punt que planteja triplicar la quota de contingències comunes en el cas dels contractes de menys d’un mes, segons figura a l’últim esborrany remès als agents socials i sobre el qual han discutit aquest dimecres en la reunió relativa a reforma laboral. 

«Als contractes de caràcter temporal, la quota empresarial a la Seguretat Social per contingències comunes s’incrementarà, el mes en què es produeixi la baixa del treballador i per cada una d’aquestes baixes, en el triple de l’import diari determinat per l’aplicació del tipus de cotització a càrrec de l’empresa al límit mínim de cotització per a les contingències d’accident de treball i malaltia professional», diu la proposta de l’Executiu.