Consell de Ministres

El Govern aprova el nou impost de plusvàlua amb dos mètodes de càlcul

Des del Ministeri d’Hisenda asseguren que amb el nou impost quedarà «garantit que ningú que faci una venda a pèrdues l’haurà de pagar»

2
Es llegeix en minuts

El Consell de Ministres aprovarà aquest dilluns el reial decret llei que adaptarà l’impost sobre la plusvàlua municipal a la sentència del Tribunal Constitucional i que permetrà als contribuents elegir entre dos mètodes de càlcul, el que més els beneficiï, han confirmat a EFE fonts d’Hisenda.

Amb el nou impost quedarà «garantit que ningú que faci una venda a pèrdues l’haurà de pagar», asseguren des del ministeri.

L’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, un tribut local conegut com plusvàlua municipal, grava la revaloració dels immobles tenint en compte una metodologia que el TC ha considerat inconstitucional.

En la seva sentència del 26 d’octubre, el TC va anul·lar diversos aspectes del tribut –que es paga quan algú ven, dona o hereta una vivenda–, en virtut dels quals sempre calia pagar-lo, amb independència de si s’havia produït un veritable increment de valor i la quota pogués resultar excessiva.

Amb les modificacions que s’aprovaran, la quota es podrà calcular mitjançant el valor cadastral en el moment del traspàs, amb uns nous coeficients que fixarà el ministeri i que reflectiran la realitat immobiliària, o mitjançant una altra opció, que consistirà a valorar la diferència entre el valor de compra i el de venda, segons va avançar ‘El País’ i ha confirmat Hisenda.

«Es tracta de posar en marxa una solució que permeti que l’impost sigui constitucional i que els ajuntaments el puguin continuar cobrant. Aquest va ser el compromís que es va adquirir i el que es farà», remarquen des del ministeri.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ja va avançar la setmana passada que portaria al Consell de Ministres «un text legal per corregir elements que s’haguessin declarat inconstitucionals», amb l’objectiu de donar «tranquil·litat i seguretat» als contribuents i garantir el finançament de les entitats locals, que són les que reben els recursos d’aquest impost.

Llei d’equitat

D’altra banda, l’Executiu també donarà llum verda al projecte de llei d’equitat, universalitat i cohesió en l’accés a la sanitat pública, que estableix mesures per impedir nous copagaments sanitaris a la ciutadania.

Segons va avançar aquest dissabte la ministra de Sanitat, Carolina Darias, també es portarà al Consell de Ministres la distribució de 220 milions d’euros a les comunitats autònomes per a «assumptes concrets, no per al que es vulgui» –va aclarir–, un 25% dels quals seran per a la millora de l’eficiència de la despesa farmacèutica.

Notícies relacionades

Darias es va referir també al Pla d’Acció d’Atenció Sanitària per recuperar la capacitat d’assistència i, sobretot, l’atenció primària, i va remarcar que els fons que transferirà el ministeri a les comunitats autònomes són «finalistes», és a dir, que hauran de dedicar-se «a això i no a una altra cosa».

També va anunciar l’aprovació del Pla d’Acció Mental, el primer que es promou a Espanya i que estarà dotat amb 100 milions d’euros.