El Fòrum Mallorca Turisme Plus va acordar que el 2022 la recuperació del sector serà un fet

Set experts van parlar de les perspectives del turisme per a les Illes Balears l’any vinent en un debat impulsat per ‘Diario de Mallorca’.

El Fòrum Mallorca Turisme Plus va acordar que el 2022 la recuperació del sector serà un fet
2
Es llegeix en minuts

El fòrum turístic que anualment organitza ‘Diario de Mallorca’ en el seu Club d’Opinió, celebrat la setmana passada, va posar el focus en com seria el 2022 i si ja estarien superats els problemes que van deixar el 2020 i 2021 amb un sector turístic en crisi.

A la cita van tenir la paraula, entre altres, per part d’empreses del sector, Ian Livesey, director d’operacions de TUI Espanya i Portugal, Calum Laming Chief Customer Officer de Vueling, Andreu Serra, president de la Fundació Mallorca Turisme dependent del Consell, María Frontera, presidenta de la federació hotelera de Mallorca, i vam tenir el contrapunt financer i assessor de Maria Cruz Rivera, directora territorial a les Balears de CaixaBank i, per part de Deloitte, van intervenir Arturo Gayoso, soci Financial Advisory, i Tamara Rodríguez, directora Financial Advisory.

Van ser fonamentals les dades aportades tant per Deloitte com per CaixaBank que apunten en la mateixa direcció. Hi ha una clara tendència de recuperació a partir del maig del 2021, molt marcada en el cas de les Balears –amb xifres en general molt per sobre de la mitjana nacional– i que es consolidarà el 2022. La vacunació ha tingut un paper molt important en la recuperació del negoci turístic i cada vegada més s’anirà notant; no obstant, també hi va haver coincidència a fixar per al 2023 la recuperació 100% del sector, sent el 2022 un bon any però sense arribar a les xifres del 2019.

La planta hotelera de les illes ha d’innovar i renovar-se, només els hotels que es modernitzin –les principals cadenes ja ho han fet i el retard sol estar en les més petites– tenen garantit tornar a les xifres prepandèmia. Es va posar èmfasi que les ajudes dels fons next generation han de fer-se servir adequadament i que la recuperació es consolidarà amb mesures de recolzament tant fiscals com econòmiques.

Notícies relacionades

Ian Livesey va destacar la necessitat de recuperar el mercat britànic com a objectiu principal; Calum Laming, de Vueling, va exposar la forta aposta de la companyia per les Balears, mantenint 24 rutes durant els mesos d’hivern; María Frontera, per la seva banda, va recalcar la necessitat d’avançar en l’aixecament de restriccions i adequació de la normativa per aconseguir ser atractius per al turista.

Andreu Serra, el conseller de Turisme de Mallorca, va incidir en la col·laboració públic-privada com a eix per aconseguir un turisme de qualitat, i va posar com a exemple l’últim any. «La qualitat, la sostenibilitat, la seguretat i la innovació són el full de ruta a seguir», per recordar als presents que a partir de l’any vinent la majoria de les competències estaran en mans dels Consells –entre elles, la inspecció turística–, cosa que redundarà en una millora per a tots els segments.

Temes:

Balears Turisme