Entrevista amb EL PERIÓDICO

El president d’Aragó discrepa de Montero i creu que «no coneix la realitat de les comunitats»

  • Lambán avisa que defensarà els interessos d’Aragó per sobre del PSOE

El president d’Aragó discrepa de Montero i creu que «no coneix la realitat de les comunitats»

EPA

2
Es llegeix en minuts

El president d’Aragó, Javier Lambán, ha assegurat aquest diumenge que discrepa «absolutament» de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, per la seva opinió quant al finançament autonòmic, ja que aquesta última ha defensat, en una entrevista a EL PERIÓDICO, que hi ha autonomies «infrafinançades», com Múrcia i el País Valencià, i no ha inclòs l’Aragó entre aquestes regions.

«Nosaltres discrepem absolutament amb la ministra en aquest plantejament, crec que ella no és coneixedora de la realitat de les diferents comunitats autònomes», ha assegurat Lambán, afegint: «Nosaltres també estem infrafinançats i, per tant, preveig que sobre aquest assumpte tindrem un debat molt profund al Consell de Política Fiscal i Financera».

«En aquest moment la visió que nosaltres tenim està bastant allunyada de la que té la ministra», ha reiterat el president aragonès aquest diumenge, després de clausurar a Ejea de los Caballeros (Saragossa), les jornades Juan Sancho García que organitzen les Joventuts Socialistes.

En aquest sentit, ha assegurat que el deute aragonès està per sota de la mitjana espanyola, tot i que ha reconegut que ha augmentat en els últims anys «de manera molt important», degut «sobretot, que hi ha un mal finançament».

Baixa densitat

Lambán ha recordat que per mantenir els serveis públics –educació i sanitat– cada any cal recórrer al dèficit i al deute. «Aquesta és la millor explicació que estem infrafinançats i no només les comunitats que diu la ministra d’Hisenda; sobretot ho estem les que tenim baixa densitat de població i molt envellida», ha apuntat.

Quant a les diferents postures que hi ha entorn del finançament autonòmic dins del seu partit, Lambán ha insistit que per a ell «Aragó és abans que qualsevol cosa, abans que el PSOE» perquè «es deu als ciutadans d’Aragó, digui el que digui el Partit Socialista i el Govern d’Espanya».

Les prestacions

Notícies relacionades

Per això, el Govern aragonès torna a defensar en el debat de finançament que «es faci tenint en compte el cost real de la prestació de serveis per habitant», perquè «no costa el mateix mantenir serveis en una zona de baixa densitat o amb una població envellida, que en una comunitat amb població més jove i amb una alta densitat de població», ha manifestat Lambán.

Per tant, el president aragonès demana «que es tingui en compte la variable del cost real dels serveis» i és el que el 23 de novembre defensarà a Santiago de Compostel·la, juntament amb set comunitats més, a la cimera patrocinada per Alberto Núñez Feijóo.