Entrevista a la ministra d’Hisenda i Funció Pública

Montero: «L’actitud d’Unides Podem no contribueix a la imatge d’estabilitat del Govern»

  • Es reserva el percentatge de protecció del català en la nova llei audiovisual perquè s’entrarà ara en detall, però sí que confirma que la norma es pactarà amb ERC

  • Consulta aquí la primera part de l’entrevista a la ministra Montero

Montero: «L’actitud d’Unides Podem no contribueix a la imatge d’estabilitat del Govern»

José Luis Roca

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Rosa María Sánchez

La canalització dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2022 s’ha solapat amb la crisi més greu del Govern de coalició. Les fissures s’han intentat tancar de moment, però les ferides es perceben. I María Jesús Montero (Sevilla, 1966), en aquesta entrevista amb EL PERIÓDICO, recalca que li «molesta» que els socis traslladin als mitjans diferències que serien més fàcils de reconduir a l’interior de l’Executiu, i això «no contribueix» a la imatge d’estabilitat que es busca. No entra als detalls de la reforma laboral perquè és ara quan toca filar prim, en la fase final del diàleg social.

Els PGE de 2022 ja estan salvats. ¿Blinden el Govern fins a 2023? Tot i que el Govern apunta que no seran els últims de la legislatura, ¿assumeixen que serà molt més complicat pactar els de 2023, per la proximitat de les municipals i autonòmiques de maig de l’any següent i perquè incorporaran ajustos?

Els PGE de 2022 són els millors Pressupostos de Pedro Sánchez, però no els últims. I sobre si serà més fàcil o difícil pactar els de 2023, vull dir que tots els pactes pressupostaris tenen la seva complexitat i ho sé per experiència. Confio en la responsabilitat i altura de mires de totes les formacions polítiques perquè crec que aprovar uns comptes cada any ha de formar part de la normalitat política i econòmica d’un país, independentment dels calendaris electorals. Quant a la consolidació fiscal, m’agradaria recordar que els PGE de 2022 mantenen el nivell del sostre de despesa de l’any anterior i contribuiran que el dèficit del conjunt d’Espanya baixi el 5% el 2022, és a dir, una reducció a la meitat en només dos anys. Perquè el que s’ha suspès són les regles fiscals, no la responsabilitat fiscal del Govern.

Com que han pactat una quota de protecció a les llengües cooficials amb ERC, ¿un percentatge del 7,5% és un bon punt de partida per negociar? ¿És assumible pel Govern?

El que reflecteix el pacte és que compartim l’objectiu comú de promoure, defensar i protegir el català, que és una riquesa i un patrimoni cultural d’Espanya. Sobre aquesta base caldrà negociar i entrar en el detall. El nostre compromís és que la futura llei audiovisual es pactarà amb ERC.

Arnaldo Otegi va parlar de «presos per Pressupostos». ¿Han entrat els presos d’ETA en la negociació amb Bildu, com denuncia també la dreta?

La mateixa afirmació que va fer Otegi era falsa, és clar. Nosaltres amb Bildu mai hem parlat d’acostament de presos. Evidentment, es compleix la llei, no es pacta l’incompliment de la llei. Això no ho fa cap Govern democràtic.

No s’han esgotat les capacitats de coordinació interna i això és el que em preocupa, que sembli una cosa que no és.

¿Comparteix que Unides Podem fa massa «soroll», com va dir la número dos del seu partit, Adriana Lastra, que vol actuar massa de solista, com va afirmar la portaveu Isabel Rodríguez? ¿Tensa en excés? 

Hi ha molts dels elements que es poden viure com a tensió quan s’expressen públicament que s’arreglarien d’una manera molt més ordenada en discussions internes.  

¿Abusa UP d’aquesta estratègia?

No la qualificaria d’abús. De vegades es recorre a fer públiques determinades diferències o discrepàncies que adquireixen més importància quan s’expressen fora i que podrien ser esmenables molt més ràpidament amb el debat intern. I crec que això ha de ser el rodatge d’un Govern de coalició que s’ha d’acostumar a resoldre les qüestions dins del Govern.  

¿Està el PSOE cada vegada més fart de l’actitud de Podem?

Jo crec que no contribueix a l’estabilitat del Govern i això és el que jo diria que em molesta. El problema no és que es conegui un problema real, important, que pugui posar en risc la coalició. Això és lògic que passi. El problema és quan una cosa que es pot evitar s’expressa en uns termes que li acaben donant més importància, amb un tuit o explicant-ho en una entrevista, quan hauria sigut molt més fàcil amb una trucada.

Diu que no contribueix a l’estabilitat del Govern. ¿Pot acabar la vida d’aquest Executiu abans del 2023?

No, que no contribueix a la imatge d’estabilitat que dona el Govern. No em preocupa que el soci traslladi un problema respecte a una matèria. A mi el que em preocupa i molesta és que immediatament això ho utilitza l’oposició per traslladar una inestabilitat al Govern que no és certa. Quan hi ha problemes, prefereixo que primer es discuteixin i s’arreglin al més aviat possible a l’interior del Govern. Perquè vostès poden tenir la falsa sensació que, esgotades totes les capacitats de coordinació interna, es recorre a expressar-ho fora. I això no és veritat. És que no s’han esgotat les capacitats de coordinació interna, això és el que em preocupa, que sembli una cosa que no és.

¿Per què volen entrar ara en la negociació de la reforma laboral, quan Treball ho discutia amb els agents socials des de març?

Ja estem entrant en la part final de la negociació. Tenim dos mesos per arribar al final de l’acord i la negociació, ja que ens hem compromès amb Brussel·les que la reforma laboral estigui a punt el 31 de desembre. No significa que no es reconegui el treball fet prèviament, sinó que ara és el moment, ara s’entra en la part més política de la reforma laboral. És bo, en una dinàmica de negociació com la del diàleg social, que és interactiu, que siguin presents ministeris directament involucrats en la reforma laboral. Si a un Ministeri d’Economia no li competeix la reforma laboral, ¿a què es dedica?

M’agrada parlar de superació de la reforma laboral del PP. Els que intenten ficar-nos en un debat nominalista no van a la substància

¿Temien que aquesta reforma sortís sense el recolzament de la patronal si vostès no hi eren?

Es va produir una situació bastant freqüent dins d’aquest Govern de coalició. Ells moltes vegades han exigit ser presents en negociacions que no tenien a veure res amb les competències del seu ministeri. Vivienda és un element claríssim. No obstant, nosaltres hem sigut conscients que, en un Govern de coalició, cal acordar amb l’altre soci les matèries que els semblen prioritàries. 

Evidentment, hi ha discrepàncies en els continguts. No tots vostès al PSOE parlen de derogació de la reforma laboral. 

Podem no pot afirmar això perquè el Govern no ha entrat en la discussió sobre els continguts que no siguin estrictament els que es van negociar amb motiu de l’acord d’investidura... 

… I del component 23 enviat a Brussel·les. 

Es van parlar i es van negociar molts temes i es va arribar a un acord. No hi ha hagut cap problema. Encara no hem aconseguit asseure’ns per aprofundir en els continguts. Llavors no té lògica que es digui que hi ha discrepància en els continguts.

Amb Bildu mai hem parlat d’acostament de presos. No es pacta l’incompliment de la llei

¿Ha de ser possible que un conveni col·lectiu d’empresa tingui condicions salarials per sota de les d’un conveni sectorial?

No crec que el Ministeri d’Hisenda hagi de respondre a això. Crec que ha de ser fruit de la conversa i del diàleg que es produeixi en el marc d’aquesta trobada. I nosaltres no traslladarem cap posició predeterminada sobre qüestions que no siguin estrictament les que tenim al marc d’acord d’investidura amb Unides Podem. Però tot això té molts matisos. Sobre els grans titulars tots podem estar-hi d’acord, però a l’hora de plasmar-ho al nou Estatut dels Treballadors, que és del que es tracta en definitiva, de superar la reforma laboral del Partit Popular, de plasmar unes noves condicions laborals...

Notícies relacionades

... De derogar la reforma laboral.

Bé, es pot dir de moltes maneres, cadascú ho diu de la manera com se sent més còmode. A mi m’agrada parlar de superació del que el PP va proposar, que va conduir a la precarietat. Però és que crec que aquest no és un debat nominalista i els que intenten ficar-nos-hi no van a la substància del que estem parlant. No soc de buscar titulars, sinó d’aprofundir en la matèria. L'essencial és ser capaços de recuperar els drets que els treballadors van perdre durant l’anterior reforma laboral.