Pols elèctriques i Govern

Ribera diu a Galán (Iberdrola) que parli «del que coneix» en comptes de donar «lliçons»

«Confio que qui s’ha compromès en públic i en privat compleixi la seva paraula», diu la ministra sobre els contractes a termini amb la indústria

Ribera diu a Galán (Iberdrola) que parli «del que coneix» en comptes de donar «lliçons»

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El pols entre la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez-Galán, no té aparences de refredar-se. En la roda de premsa després del Consell de Ministres, Ribera ha rebutjat les «lliçons» de Galán i li ha advertit que «el que correspon és que cadascú parlem del que coneguem», després que el president de l’elèctrica assegurés la setmana passada que el Govern s’ha pogut «equivocar per falta d’informació» al retallar els ingressos de les elèctriques per l’alça dels preus del gas i dels drets d’emissió de CO2.

L’enfrontament entre el Govern i les elèctriques es va iniciar el mes de juny quan l’Executiu va aprovar l’avantprojecte de llei que minorava els ingressos d’aquestes companyies per la pujada de preus dels drets d’emissió de CO2 i es va augmentar al setembre, quan va posar en marxa una norma similar, però aquesta vegada amb caràcter de reial decret llei i en la qual minorava els ingressos extraordinaris fruit de la pujada del gas natural. Llavors, les grans companyies van iniciar una campanya per defensar-se en la qual asseguraven que l’electricitat que es produeix a Espanya en centrals nuclears i hidroelèctriques (les penalitzades per l’Executiu, juntament amb les renovables) no tenen ingressos extraordinaris, com diu el Govern, perquè no es negocia al mercat diari sinó que es ven abans amb contractes a termini a preus inferiors que marca actualment el denominat ‘pool’. 

Notícies relacionades

La setmana passada, a través d’un comunicat, Iberdrola deia que «sembla evident ja per a tot el món que les empreses elèctriques no s’han beneficiat de cap manera de l’increment dels preus elèctrics» i emplaçava el Govern a fer marxa enrere a les dues normes. «Tothom es pot equivocar per falta d’informació i rectificar és de savis», van ser les paraules posades entre cometes del president de la companyia, Ignacio Sánchez-Galán, en direcció a l’Executiu, que s’incloïen al comunicat. «El que correspon sempre és que cadascú parlem del que coneguem, més que donar lliçons als altres», ha sigut la rèplica de la ministra al ser preguntada pel comentari de Galán.

Tot seguit, Ribera ha llançat un nou dard al president de la principal elèctrica d’Espanya a l’agrair «l’esforç d’un bon nombre d’actors socials i empresarials, fins i tot molts de l’àmbit energètic, que han estat pensant en la manera facilitar preus d’electricitat baixos als consumidors domèstics i industrials». «Confío en qui s’ha compromès en públic i privat a mantenir els contractes en els termes en els quals els van firmar o a estendre’ls o ampliar-los compleixi la seva paraula», ha advertit Ribera. En qualsevol cas, la vicepresidenta ha conclòs que tenia «poc més a dir» sobre les paraules de «qualsevol ciutadà expressades lliurement quan li sembli oportú». «Aquest Govern compleix les seves responsabilitats de vetllar pels ciutadans i els consumidors», ha reblat Ribera.