A Catalunya

Els aturats no veuen viable fer-se autònoms: capitalitzar la prestació per obrir negocis cau el 70% en 10 anys

  • La pandèmia accelera una tendència a la baixa a l’emprenedoria com a alternativa a l’atur, segons un informe del CTESC

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els aturats no veuen en fer-se autònoms una alternativa viable per tornar a l’activitat a Catalunya. O cada vegada la veuen menys factible. En l’última dècada, el nombre de nous aturats que anualment capitalitzen la seva prestació per obrir un negoci ha caigut el 70%, tal com constata l’informe publicat aquest dijous pel Consell del Treball, Economic i Social (CTESC). Aquest també assenyala com aquesta tendència a la baixa s’ha accelerat durant la pandèmia, ja que el 2020 el nombre de capitalitzacions va caure el 31% en comparació amb les registrades durant el 2019. A Catalunya hi ha poc més de mig milió de treballadors per compte propi donats d’alta.

El confinament i les restriccions no han sigut el millor reclam per llançar-se a la piscina i muntar un negoci, malgrat que el nombre de nous aturats amb capacitat per capitalitzar la seva prestació d’atur s’ha pràcticament triplicat. Dels 299.314 aturats que durant el 2020 tenien l’opció d’acumular els diners cotitzats i muntar un nou negoci, només 9.499 ho van acabar fent. Aquesta caiguda del 31% respecte a l’any anterior va ser gairebé el doble de pronunciada que la que van patir aquells amb prou capital per crear una nova societat. La constitució de noves societats mercantils va caure el 17,2% a Catalunya durant el 2020; segons dades de l’INE.

La prudència va ser denominador comú i es va imposar entre aquells que van perdre la seva feina durant el primer any Covid, tot i que l’opció de l’emprenedoria és cada vegada menys atractiva. Després de l’esclat de l’anterior crisi, el 2009 i amb un nombre de nous aturats molt similar al del 2020, un total de 32.695 aturats van capitalitzar la seva prestació per donar-se d’alta com a autònoms; 3,4 vegades més.

Notícies relacionades

Ingressos més baixos, menors cobertures socials i pitjors pensions, de mitjana, que els assalariats són factors que no contribueixen a presentar l’autoocupació com una fórmula atractiva. Segons els càlculs de la Seguretat Social, el 46% dels autònoms a tot Espanya declaren ingressos inferiors al salari mínim. Que a Catalunya la pensió mitjana per jubilació d’un assalariat (1.351 euros) sigui el 39,3% superior a la d’un autònom (820 euros), tampoc sedueix. Les baixes pensions s’expliquen, fonamentalment, per les baixes cotitzacions que aporta el col·lectiu a la caixa de la Seguretat Social. El 85,9% dels autònoms catalans cotitzen per la base mínima; una proporció gairebé idèntica que la mitjana espanyola.

El 43% dels autònoms sobreviu amb ajudes

Els treballadors autònoms han sigut un col·lectiu resilient durant la crisi del coronavirus, però que la fortalesa del qual ha depès, en part, de les ajudes habilitades per l’Administració. Dels 550.000 treballadors per compte propi donats d’alta a Catalunya, el 43% ha rebut ajudes extraordinàries per Covid per mantenir la seva activitat.