Indicadors

El port de Barcelona mostra clars signes de recuperació econòmica

El tràfic de contenidors va créixer un 30,6% fins al setembre i un 6% més que en els primers nou mesos del 2019

El port de Barcelona mostra clars signes de recuperació econòmica
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La recuperació econòmica és perceptible clarament en l’increment de l’activitat al port de Barcelona. La infraestructura és un indicador avançat de tendències i mostra clarament en determinats àmbits símptomes per a l’optimisme. El tràfic de contenidors va mantenir entre gener i setembre nivells per sobre dels llindars prepandèmics, un 6% per sobre del trànfic mogut en el mateix període del 2019. I un nou camp d’esperança; per primera vegada el 2021 l’acumulat de creueristes és superior al del fatídic 2020, cosa que confirma la recuperació gradual del sector.

  

El port de Barcelona manté fins al setembre creixements de dos dígits respecte al tràfic de mercaderies. En el cas dels contenidors, el creixement registrat en el període gener-setembre del 2021, comparat amb l’any 2020, és del 30,6%, i suma un total de 2,7 milions de TEU. La comparativa del tràfic de contenidors amb els nivells prepandèmia també es manté en positiu, amb aquest increment del 6%.

Notícies relacionades

Quant als mercats més dinàmics en els intercanvis de mercaderies en contenidor, pràcticament tots presenten un comportament positiu durant els nou primers mesos de l’any. La Xina continua sent el primer soci comercial del port de Barcelona, amb un creixement del 21% en l’intercanvi de contenidors. Per darrere se situen països com els Estats Units (15,8%), Turquia (17,1%), l’Índia (28,5%) i Emirats Àrabs (11,5%). Amb relació al tràfic total de mercaderies, entre els mesos de gener i setembre d’aquest any han transitat pel port de Barcelona 50 milions de tones, xifra que representa un augment del 17,9% respecte als mateixos mesos de l’any anterior.

Entre els mesos de gener i setembre, el port de Barcelona mostra xifres positives en gairebé tots els segments de tràfic. Així, els sòlids a granel creixen un 14,1% i se situen en 3,4 milions de tones; els automòbils augmenten un 16,9%, fins a les 374.984 unitats, i els passatgers s’incrementen un 30,6%, i sumen 993.047 persones. L’única excepció són els líquids a granel, que reflecteixen el descens del gas natural i de les gasolines i baixen un 6,7%. Quant al passatge, les línies regulars (ferris) han sumat entre gener i setembre un total de 779.428 passatgers, amb un creixement del 38,9%. Quant als creuers, des del 26 de juny, quan es va reprendre aquesta activitat al port de Barcelona, fins al 30 de setembre s’han registrat un total de 213.619 passatgers, cosa que suposa un increment del 7,4% respecte al 2020. Es pot destacar que aquesta és la primera vegada en tot el període en què la dada de creueristes és superior a la del 2020. L’any passat, durant els primers mesos de l’any, van arribar al port de Barcelona 198.842 viatgers de creuer. El 15 de març del 2020, no obstant, es prohibia l’arribada d’aquests vaixells als ports espanyols a causa de la pandèmia.