Pressupostos Generals de l’Estat

La Seguretat Social preveu recaptar el 9,6% més en cotitzacions davant l’auge de l’ocupació

  • Les pensions consumeixen quatre de cada 10 euros dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022

La Seguretat Social preveu recaptar el 9,6% més en cotitzacions davant l’auge de l’ocupació

Europa Press / Eduardo Parra

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Seguretat Social preveu augmentar la seva recaptació en cotitzacions socials el 9,6% durant el 2022 a causa de l’expectativa que l’actual creixement de l’ocupació es prolongui durant el següent exercici. Els comptes públics estimen un ingrés per aquesta via de 168.142 milions d’euros, sobre els 153.484 milions recaptats durant aquest any, tal com recull el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) presentat aquest dimecres pel Govern. Les pensions, dependents de la Seguretat Social, són les protagonistes dels comptes públics d’aquest any i el pressupost preveu un increment de la despesa del 4,8% per al 2022. El pagament de jubilacions, incapacitats o pensions de viduïtat consumirà gairebé quatre de cada 10 euros pressupostats.

El mercat laboral espanyol ja supera actualment els nivells d’ocupació previs a la pandèmia i el Govern confia que aquesta tendència es nodreixi del desplegament dels fons europeus i del creixement del PIB pronosticat per continuar empenyent a l’alça l’ocupació. I contribuint a les arques públiques mitjançant cotitzacions socials. Aquesta expectativa de més ingressos cohabita amb la prudència respecte a la despesa en atur. El Govern preveu recaptar més via cotitzacions, però també pressuposta més fons per a prestacions i subsidis d’atur que abans de la crisi. Si per pagar l’atur el 2019 es van reservar 18.402 milions d’euros; per al 2022 hi ha previsió de 22.457 milions. Si bé aquesta partida es redueix en el 10,2% respecte al pandèmic 2020.

Notícies relacionades

La despesa en pensions repeteix un any més com la partida que més part del pastís ‘es menja’ de la suma total dels Pressupostos. La revalorització de les pensions en funció de l’IPC –tal com va pactar el Govern amb els agents socials– implicarà un augment de prop de més del 2%. A aquesta se suma l’increment de les pensions mínimes en el 3% o la modificació del complement per reduir la bretxa de gènere, que passa a ser de 28 euros per fill al mes; entre d’altres. Dins del pressupost de la Seguretat Social, l’increment del 3% de l’import dels subsidis de l’ingrés mínim vital (IMV) també empenyerà a l’alça la despesa. Aquesta renda mínima beneficia actualment unes 800.000 persones, després d’una mica més d’un any vigent. 

El Sistema de Seguretat Social registra fins al juliol del 2021 un dèficit de 3.335 milions d’euros, cosa que representa el 14,1% menys que al registrat en el mateix període de l’any anterior.