Putin ofereix més gas a Europa, tot i que imposa condicions

  • El líder del Kremlin exigeix a canvi que els països europeus firmin contractes de subministrament a llarg termini amb el seu país

  • Moscou pretén que l’actual crisi del gas impulsi la posada en funcionament del gasoducte Nord Stream 2

Putin ofereix més gas a Europa, tot i que imposa condicions
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Rússia està disposada a incrementar les seves exportacions de gas a la Unió Europea (UE) amb l’objectiu de pal·liar la crisi energètica que sacseja el continent europeu. Però el gest del Kremlin no serà gratis, i els països consumidors hauran d’assumir un plec de condicions plantejades per Moscou, en concret la firma d’acords a llarg termini amb Gazprom, el subministrador rus, i la posada en marxa com abans millor del polèmic gasoducte Nord Stream 2. Això mateix és el que va venir a dir aquest dimecres, a grans trets, el president rus Vladímir Putin durant una intervenció davant un fòrum d’energia celebrat a Moscou.

«Si ens demanen que incrementem encara més (els enviaments de gas) estem disposats» a això, ha declarat el mandatari rus. «Augmentarem (les exportacions) tant com ens demanin els socis», ha reiterat.

Això sí. El líder del Kremlin percep en l’actual crisi energètica una oportunitat immillorable per avançar antigues demandes russes davant els Vint-i-set i impulsar els seus interessos en el mercat del gas mundial. És necessari «un mecanisme d’estabilització a llarg termini del mercat de l’energia, cosa que és molt difícil atesa la situació actual», ha indicat Putin, mentre ha reprès els clients europeus: «els països europeus es van equivocar delegant al mercat» el subministrament de les seves fonts d’energia.

Noves condicions contractuals

En llenguatge del carrer, les paraules del dirigent rus signifiquen que Moscou exigirà a partir d’ara que els enviaments siguin regulats per contractes a llarg termini, cosa que concedirà al seu país estabilitat i previsibilitat en els ingressos que obtingui per la venda de gas, una de les seves principals fonts de divises. «Si hi ha una demanda, només es podrà satisfer amb noves condicions contractuals», havia declarat en els últims dies Nikolai Chulguinov, ministre rus d’Energia.

Notícies relacionades

La immediata posada en marxa del controvertit gasoducte Nord Stream 2, que esquiva territori ucraïnès, i redueix la capacitat de pressió de Kíev davant possibles maniobres desestabilitzadores des del seu veí de l’est, és també a l’agenda de Moscou. El portaveu presidencial, Dmitri Peskov, ja ha assegurat en els últims dies que l’«entrada en servei» de la infraestructura «ajudarà de forma natural a estabilitzar els preus del gas natural a Europa». «És obvi», ha recalcat.

Nombroses veus s’han alçat aquests dies a Occident acusant Rússia d’atiar la crisi energètica a Europa, incloent-hi el conseller de seguretat nacional dels EUA, Jake Sullivan, o el ministre de Defensa del Regne Unit, Ben Wallace. El 2020, la UE va rebre de Rússia el 43% del gas que importa i el 25% del petroli.

Temes:

Rússia Energia