Els comptes de l’Estat

Transports destinarà a Catalunya 3.000 milions dels Pressupostos del 2022

La ministra Raquel Sánchez afirma que la comunitat catalana serà la que rebrà una dotació més gran

Transports destinarà a Catalunya 3.000 milions dels Pressupostos del 2022

Efe / Alejandro García

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, va anunciar aquest divendres que el seu departament destinarà a Catalunya prop de 3.000 milions d’euros, segons figura en el projecte de Pressupostos de l’Estat aprovat aquest dijous al Consell de Ministres. «És la comunitat que més dotació rep», va afirmar la ministra catalana durant l’acte de clausura de Barcelona New Economy Week (BNEW), en què també han participat el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos; el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, i el delegat de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro.

Els gairebé 3.000 milions assignats a Catalunya pel pressupost del ministeri per al 2022 impliquen una millora del 3,5% respecte a la quantitat consignada per al 2021 (100 milions més). En particular, les partides d’inversió –com les destinades a infraestructures– pugen el 4,8%. A més, la dotació inclou transferències destinades, per exemple, a les polítiques de vivenda.

Durant la seva intervenció, la ministra va afirmar que continuava pensant que el projecte de conversió del Prat en un gran ‘hub’ internacional, «subjecte als requisits mediambientals més exigents», era «una gran oportunitat» per a Barcelona, per a Catalunya i per a Espanya. «Però això no altera ni una coma la intenció del Govern central de tornar a Catalunya el protagonisme que es mereix», va afegir la ministra abans d’anunciar la dotació de gairebé 3.000 milions del seu departament per a la comunitat autònoma el 2022.

Notícies relacionades

Els detalls sobre l’assignació d’aquests 3.000 milions a diferents partides formen part del projecte de Pressupostos i de la documentació d’acompanyament que la ministra d’Hisenda entregarà a la presidenta del Congrés dels Diputats la setmana vinent; previsiblement dimecres. A partir d’aquesta documentació es coneixerà també la distribució de la inversió total de l’Estat i els seus organismes autònoms en cadascuna de les comunitats. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va avançar dijous que en aquest punt el projecte de Pressupostos donarà resposta a les disposicions dels diferents estatuts d’autonomia.

En particular, l’Estatut de Catalunya estableix, en la disposició addicional tercera, que la despesa estatal en infraestructures destinada a la comunitat ha de ser equivalent al pes de l’economia catalana en la del conjunt del país (entorn del 18%). L’Executiu entén que la disposició s’ha complert el 2021 i que tornarà a complir-se el 2022.