Eficiència

Nova deducció en l’IRPF de fins al 40% i 7.500 euros per rehabilitar la vivenda per estalviar energia

  • La desgravació entrarà en vigor de manera immediata, fins al desembre del 2022

  • La bonificació fiscal es podrà sumar a les noves subvencions de fins a 3.000 euros aprovades pel Govern

Nova deducció en l’IRPF de fins al 40% i 7.500 euros per rehabilitar la vivenda per estalviar energia

Joan Cortadellas

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La rehabilitació de la vivenda habitual orientada a aconseguir estalvi en el consum d’energia podrà donar lloc a una deducció fiscal en l’impost sobre la renda (IRPF) de fins al 40% del cost, amb un màxim de 7.500 euros. La mesura forma part d’un reial decret llei aprovat aquest dimarts en el Consell de Ministres a proposta del Ministeri de Transports i les bonificacions fiscals entraran en vigor de manera immediata, quan es publiqui la norma al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), fins al 31 de desembre del 2022. En el cas de les bonificacions vinculades a la millora integral d’edificis, la deducció podrà arribar al 60% i el període s’estendrà fins a finals del 2023.

En particular, el decret introdueix tres bonificacions fiscals diferents vinculades a la rehabilitació amb finalitats energètiques de vivendes o edificis per als quals es preveu un pressupost de 450 milions d’euros.

Deduccions del 20%, el 40% i el 60%

En primer lloc s’estableix una deducció del 20% en l’IRPF per actuacions que permetin reduir en un 7% la demanda de calefacció i refrigeració en vivenda habitual. S’aplicarà sobre la vivenda que sigui l’habitual del contribuent o que es destini al lloguer com a vivenda habitual. Aquesta mesura serà vigent des de la seva publicació al BOE fins a finals del 2022. La rebaixa del 20% s’aplicarà sobre les quantitats invertides en el període d’aplicació, fins a un màxim de 5.000 euros per vivenda.

La deducció podrà arribar al 40% de les quantitats invertides si permeten reduir en un 30% el consum d’energia primària no renovable o millorar la qualificació energètica de la vivenda habitual, arribant a les lletres ‘A’ o ‘B’. El seu període d’aplicació serà des de l’entrada en vigor del reial decret fins al 31 de desembre del 2022 i la deducció del 30% tindrà un màxim de 7.500 euros per vivenda.

El decret estableix una tercera deducció en l’IRPF, del 60%, per actuacions que redueixin un 30% el consum d’energia primària no renovable, o millorin la qualificació arribant a les lletres «A» o «B» en edificis residencials. En aquest cas, el seu període d’aplicació serà des de l’entrada en vigor del decret fins al 31 de desembre del 2023, havent de tractar-se d’actuacions de millora que afectin el conjunt de l’edifici. La deducció del 60% per les obres realitzades en el període d’aplicació tindrà un màxim de 15.000 euros per vivenda.

El decret de Transports també incorpora mesures per facilitar la presa de decisions sobre rehabilitació energètica en les comunitats de veïns. Per a això n’hi haurà prou amb una majoria simple. A més, s’estableix una línia d’avals de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per un total de fins a 1.100 milions per a la rehabilitació d’edificis residencials.

Fons europeus per a la rehabilitació

A més del reial decret llei de mesures fiscals i avals de l’ICO per recolzar la rehabilitació vinculada a l’estalvi energètic, el Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts un altre reial decret amb cinc programes destinats a subvencionar aquest tipus d’actuacions i la construcció de vivenda social, dotats amb un total de 4.420 milions amb càrrec als fons europeus (aquesta xifra inclou els 450 milions per als incentius fiscals citats).

En concret, es destinen 3.420 milions al programa de subvencions per a la rehabilitació de vivendes i edificis i 1.000 milions més per a la construcció de vivendes de lloguer social en edificis energèticament eficients.

La subvencions per a la rehabilitació en edificis i vivendes dins d’entorns residencials de rehabilitació programada (ERRP) podran oscil·lar entre el 40% i el 80%, depenent de l’estalvi energètic aconseguit (des d’un mínim del 30% del consum), amb una quantia màxima de 21.400 euros per vivenda. En cas que els propietaris o usufructuaris compleixin el criteri de vulnerabilitat econòmica o social, es finançarà fins al 100% del cost de l’actuació amb càrrec als fons europeus.

Notícies relacionades

Els percentatges de subvenció són similars en el cas de rehabilitació d’edificis, només que en aquest cas la quantia màxima és de 18.000 euros per vivenda.

En el cas de vivendes habituals, les actuacions d’estalvi energètic a partir de 1.000 euros es podran beneficiar d’una subvenció del 40%, amb un màxim de 3.000 euros per vivenda,