Estudi de l’OCU

Aquests són els supermercats més barats d’Espanya

L’estalvi teòric anual possible entre l’establiment més barat i el més car és de 1.073 euros de mitjana a l’any

Aquests són els supermercats més barats d’Espanya

JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els establiments d’Alcampo tornen a ser els més barats d’Espanya. El ja tradicional estudi comparatiu de supermercats de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) d’aquest any torna a constatar les notables diferències de preus entre les botigues d’alimentació. L’establiment més barat d’Espanya és l’Hipermercat Alcampo de Múrcia, el segueixen quatre establiments d’Alcampo a Sant Adrià de Besòs, Barcelona, Vigo i Esplugues de Llobregat. El primer de la llista dels establiments més barats que no és Alcampo, és el Family Cash de Burjasot (València). Com ve sent habitual en els diferents estudis, els establiments de Sánchez Romero a Madrid i Alcobendas són els més cars dels visitats. Entre les cadenes nacionals, Alcampo és la més barata i Suma, la més cara. En cadenes regionals, Dani és un altre any més la cadena més barata, seguida de Más Ahorro i Family Cash. Sánchez Romero és la més cara. Alcampo és l’opció més barata a 23 ciutats, seguida per Mercadona, en 17, i Supeco en 8.

Els espanyols gasten una mitjana de 5.490 euros a l’any en alimentació. La disparitat en el cost de la cistella de la compra mitjana que hi ha entre ciutats i comunitats autònomes torna a constatar-se en l’estudi de l’OCU. Jerez de la Frontera és la ciutat més barata de l’estudi amb un índex 100. El segueixen Almeria, Castelló, Puertollano, Ciudad Real i Zamora (101). Las Palmas de Gran Canària i Getxo (111) són les ciutats més cares, seguides de Palma, Barcelona i Alcobendas-San Sebastián de los Reyes. El País Valencià i Múrcia són les comunitats autònomes més barates. Les Balears, la més cara, seguida de les Canàries, el País Basc i Catalunya. L’estalvi teòric anual possible entre l’establiment més barat i el més car a Espanya és de 1.073 euros de mitjana a l’any.

Preu de l’energia

Les diferències entre ciutats són notables, l’estalvi màxim possible varia entre els 325 i els 3.532 euros. Els preus han pujat de mitjana un 0,4% en un any. No obstant, l’OCU ha detectat una acceleració de la pujada dels preus de l’alimentació relacionada amb la pujada del preu de l’energia. La llet, els ous i les carns de pollastre i conill ja s’han vist afectats. Segons l’opinió de Miguel Ángel Pascual, de l’OCU, l’impacte energètic a la cistella de la compra és evident i tendirà a augmentar més si es mantenen els alts preus de l’electricitat.

Metodologia

L’OCU ha visitat 1.103 establiments a 65 ciutats a més d’internet i ha analitzat 160.976 preus d’una cistella de la compra formada per 238 productes de diverses categories que inclouen alimentació fresca (fruites, verdures, carn i peix) alimentació envasada, productes d’higiene i drogueria tant de marques líders de fabricant com de marques blanques. La metodologia utilitzada per OCU en el seu estudi, que ve realitzant des de fa 33 anys, es basa en l’elaboració d’un índex amb els preus recollits als diferents establiments, ponderats d’acord amb el pes de cadascun en la despesa de les famílies. Aquest índex per a cada establiment permet de manera senzilla i ràpida comparar el nivell de preus d’un establiment en particular, una cadena, una ciutat o una comunitat autònoma. Es tracta d’una eina útil pensada per facilitar l’estalvi a les llars.

Estalvi màxim possible

L’estalvi màxim s’aconsegueix a Madrid i aquest any arriba als 3.532 euros, la segueixen la zona d’Alcobendas-San Sebastián de los Reyes, amb 3.402 euros, i Barcelona, amb 2.093 euros. Aquest estalvi s’aconsegueix gràcies a la gran diversitat d’oferta comercial amb què compten les grans ciutats. Per contra, les ciutats on més difícil resulta estalviar són Getxo 478 euros, Ciudad Real 386 euros i Puertollano, on només és possible estalviar 325 euros durant tot un any comprant a l’establiment més barat.

Evolució dels productes

Notícies relacionades

Els productes que més han pujat en el nostre estudi són els olis, imputable a unes collites pitjors, i també els refrescos i sucs ensucrats. Coca-Cola, Fanta, La Casera i Red Bull han pujat per sobre del 10%, cosa que es relaciona amb l’augment de l’IVA de les begudes ensucrades. Quant a baixades, només vuit productes han baixat més d’un 10% i es tracta d’aliments frescos com les llimones, les taronges, la coliflor i les sardines. Part d’aquesta baixada té relació amb el canvi de dates en la recollida de preus. També han baixat els productes de drogueria i alguns aliments envasats com el ColaCao (-7,9%) i els filets de peix Pescanova (-5,6%). No obstant, aquests dos descensos són enganyosos, ja que els dos fabricants han reduït la quantitat de producte a l’envàs, «una trampa que utilitzen diverses marques», segons l’OCU.

Competència entre Alcampo i Mercadona

Les botigues d’Alcampo són els més barats en 23 de les 66 localitats visitades per l’OCU. Mercadona, per la seva banda, és present a totes les localitats i és l’establiment més econòmic en 17. Carrefour queda molt per darrere d’aquestes dues cadenes i només marca els preus més baixos en dos llocs de l’estudi. Alcampo