Indicadors

Els preus industrials registren la pujada més gran en 4 dècades

L’energia empeny el conjunt amb una variació interanual del 41,6% per l’encariment de l’electricitat

Els preus industrials registren la pujada més gran en 4 dècades

Activos

2
Es llegeix en minuts

Els preus industrials van pujar un 1,9% el mes d’agost en relació amb el mes anterior i es van disparar un 18% en taxa interanual, gairebé 2,5 punts més que al juliol i la seva alça més gran des de maig del 1980, segons ha informat aquest dilluns l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Amb el repunt interanual d’agost, els preus industrials encadenen vuit mesos consecutius d’augments interanuals. Entre els sectors que van impulsar el repunt dels preus industrials a l’agost destaca l’energia, que va elevar la seva variació anual gairebé 7,5 punts, fins al 41,6%, la seva taxa més alta des de juny del 1981, a causa de l’encariment de la producció, transport i distribució d’energia elèctrica i, en menor mesura, de la producció de gas.

Els béns intermedis, per la seva banda, van incrementar més d’un punt la seva taxa interanual, fins al 16,1%, pel cost més gran de la fabricació de productes químics bàsics i de la fabricació de productes bàsics de ferro. L’únic sector que va tenir una repercussió negativa en l’evolució anual dels preus industrials va ser el de béns de consum no durador, que va retallar dues dècimes la seva taxa, fins al 3,9%, per l’abaratiment del processat i conservació de carn i de la fabricació d’olis i greixos vegetals i animals.

Sis mesos

Segons l’INE, sense comptar l’energia, els preus industrials van mostrar a l’agost un augment interanual del 8,4%, quatre dècimes més que al juliol i gairebé 10 punts per sota de la taxa general. Es tracta, a més, de la taxa més elevada des de febrer del 1985. En taxa mensual (agost sobre juliol), els preus industrials van pujar un 1,9%, per sota dels avanços dels dos mesos anteriors (2% al juliol i 2,2% al juny).

Notícies relacionades

Amb l’augment d’agost, s’encadenen sis mesos d’augments consecutius. El repunt d’agost es deu principalment a l’increment dels preus de l’energia en un 4,8% pel cost més gran de la producció d’energia elèctrica, així com a la pujada dels preus dels béns intermedis en un 1%.

La taxa anual de l’índex de preus industrials va augmentar a l’agost a totes les comunitats autònomes respecte al juliol. Els increments més grans es produeixen a Astúries, les Balears i les Canàries, amb pujades de 7,9, 7,7 i 7,4 punts, respectivament. Per la seva banda, Múrcia, Castella-la Manxa i Catalunya van registrar els repunts més baixos, amb alces de 0,4, 1,1 i 1,2 punts, respectivament.