Turisme per a gent gran

¿Què passa amb els viatges de l’Imserso?

El retard en l’adjudicació del megacontracte de vacances posa en risc l’inici dels viatges el 15 d’octubre    

¿Què passa amb els viatges de l’Imserso?
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Quan falta un mes per al teòric inici dels viatges de lmserso, encara no s’ha adjudicat el contracte a cap de les empreses sol·licitadores, cosa que amenaça de retardar l’inici del programa per a més de 800.000 jubilats que normalment poden començar a viatjar a partir del 15 d’octubre. Des del ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, sota el paraigua del qual està l’Institut de Gent Gran Serveis Socials (Imserso), asseguren que l’adjudicació del programa es produirà al setembre, però reconeixen que hi podria haver «algun retard» en l’inici. L’argument és que es tracta d’un «procés administratiu complex» que es va haver d’iniciar després d’any i mig de pandèmia sense viatges –amb l’estat d’alarma es va suspendre el denominat Programa de Turisme Social– i després del recurs dels hotelers aquest estiu, que va paralitzar temporalment el procés durant 12 dies.

El concurs


El supercontracte de l’Imserso té un valor estimat de 739,45 milions d’euros (sense IVA) per a tres temporades, dels quals l’Imserso n’assumeix el 23,8%, mentre que la resta la paguen els usuaris. Així, el pressupost d’aquest any d’aquest organisme públic serà de 66,7 milions d’euros, en la línia dels anys anteriors.

Els contractes que surten a concurs són tres: turisme de costa peninsular (lot 1), turisme de costa insular (lot 2) i turisme interior i procedent d’altres països d’Europa (lot 3). A les clàssiques participants, Mundiplan (unió d’Iberia, Alsa i IAG-7) i Avoris i Halcón Viajes (les agències de viatges de Barceló i Globalia), empreses que solen repartir-se cada any els paquets, segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que va advertir fa dos anys de la baixa competència, aquest any s’hi uneix Traveltino (Logitravel i Viajes El Corte Inglés, recentment fusionades)

El precedent


Notícies relacionades

En 2019-2020, les adjudicacions a les empreses es van realitzar a finals d’agost, de manera que les companyies van tenir tres setmanes per recórrer la decisió del Govern i preparar la logística del programa dels viatges, però aquest any encara no s’han produït, així que el procés porta un mes de retard. Llavors, la venda de les places es va realitzar del 15 de setembre al 15 d’octubre. I a mitjans d’octubre es van posar en marxa els viatges. Des del ministeri que comanda Ione Belarra assenyalen que no s’han de complir els mateixos terminis que la temporada anterior i expliquen que, per exemple, el període de comercialització d’aquestes vacances no ha de ser de tres setmanes, sinó que es resol en dos dies. «L’Imserso cita un dia els usuaris prioritaris, i l’endemà hi acudeixen els no prioritaris. Amb les places que sobrin, les agències (de viatges) continuen comercialitzant», precisen des del ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.

El tràmit


No obstant, una vegada adjudicat el contracte les companyies podrien recórrer la decisió de l’Executiu si no hi estan d'acord, que sí que podria posar en pausa el programa i allargar els temps. Així, la temporada anterior Mundosenior va recórrer, tot i que el Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals va desestimar el recurs. A més, aquest any Traveltino ha presentat una incidència perquè Halcón Viajes no ha donat resposta a una petició per vendre els viatges en un poble de les Canàries (Arucas). «Halcón Viajes ha intentat eliminar un competidor, negant-li tota possibilitat d’accedir a un medi exigit del qual té tot domini», es va queixar Traveltino. La incidència ha sigut admesa per la mesa de contractació que ha decidit fer una consulta a la Comissió Nacional del Mercat i de la Competència (CNMC). Si bé aquesta queixa no suposa la paralització de les contractacions, que segueixen el seu curs, haurà de ser resolta abans que es resolgui el concurs.