Augmenten les empreses amb aquesta modalitat d’ocupació

Quan el teletreball és l’única opció

  • Les empreses ‘full remote’ han crescut el 35% respecte a abans de la pandèmia

  • Els llocs de treball 100% a distància es concentren al sector tecnològic

Quan el teletreball és l’única opció

Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Alicia Navarro
Alicia Navarro

Redactora del suplement 'actius'

ver +

«El teletreball per a mi és la llibertat», assegura Joel Castro, un jove enginyer de ‘software’ que, davant la possible ordre de la seva empresa de tornar de forma presencial a les oficines, va decidir canviar d’ocupació i buscar una companyia que li garantís la possibilitat de desenvolupar la seva activitat en remot des de la seva Osca natal.

Abans de la pandèmia, el Joel hauria tingut més complicat trobar una feina que complís aquesta condició, però actualment l’opció de teletreballar 100% és una realitat per a moltes empreses. De fet, els contractes que compten amb aquesta característica «s’han incrementat més del 70% respecte al 2019», segons assegura Alfonso Bris, responsable de talent d’Experis. És més, les empreses que ara ofereixen full teletreball han crescut el 35% respecte a les que ho feien el 2019.

No és una opció per a tothom

No és una opció per a tothomNo obstant, segons dades d’Adecco, només el 36% de les feines es poden fer de forma totalment remota. Aquests llocs de treball es concentren majoritàriament en el sector tecnològic, seguit per serveis de màrqueting i vendes i serveis d’atenció al client. Amb tot, el Joel se sent un privilegiat per haver pogut veure materialitzades les seves exigències i en aquest sentit reconeix que «seria capaç d’assumir una baixada de sou a canvi d’aquesta flexibilitat». No obstant, Bris assegura que, de moment, no s’han registrat diferències salarials entre aquest tipus d’ofertes i les de treball presencial, però adverteix que algunes grans companyies nord-americanes estan matisant els salaris segons la ubicació del candidat, tenint en compte criteris com el cost de la vida a les ciutats.

A Espanya, una pionera en aquest model organitzatiu és Link Affinity, una empresa que des dels seus inicis es va concebre amb treball a distància per complet, ja que Sico de Andrés sempre va tenir molt clar que la manera en què ell entenia l’ocupació no era compatible amb la infraestructura d’una oficina. «Viatjar, viure on un vol, anar a practicar surf quan les onades estan bé, o simplement no tenir una rutina estàndard de feina» són algunes de les coses que poden fer els seus empleats al treballar en full remote.

A aquesta «llibertat» era a la que feia referència Joel a l’explicar el motiu pel qual havia decidit canviar de feina. «El fet de poder canviar de ciutat i no per això haver de canviar de feina o el no haver d’invertir moltíssim temps a arribar a l’oficina em resulta molt important», justifica. En aquest sentit, per a Sico de Andrés, el cas de Joel és un clar exemple que «les empreses que no s’adaptin aviat a aquesta nova tendència, perdran molt talent».

Aquesta opinió la comparteix Alfonso Bris, d’Experis, que es mostra convençut que les empreses amb teletreball complet s’incrementaran en els pròxims anys, ja que «la lluita per talent qualificat cada vegada és més dura», explica. Les xifren ho avalen, ja que el 2020 les ofertes d’ocupació amb aquesta característica amb prou feines suposaven el 0,30% del total del mercat, un percentatge que s’eleva fins al 3% el 2021.

Atraure el talent

La ‘caça’ del talent va ser un dels motius que va portar l’empresa Sngular, dedicada al desenvolupament de ‘software’ i serveis per a tercers, amb 750 empleats mundials (500 a Espanya) a transformar-se en full remote després de la pandèmia. Carlos Guardiola, el seu CIO, explica que per a ells aquesta decisió els facilitava l’accés a «persones de talent allà on siguessin, i no on són les nostres oficines. Això ens permet arribar a més professionals i, per tant, créixer, en oportunitats i projectes», explica.

Però per a Guardiola els beneficis del teletreball no es queden aquí. Afavoreix factors com una millor conciliació laboral, més control del temps i menor nombre de distraccions que a l’oficina. No obstant, Guardiola reconeix que entre els empleats de Sngular hi ha divisió d’opinions, i mentre la meitat de la plantilla es decanta pel full remote, l’altra meitat prefereixen «models híbrids, compaginant teletreball i oficina a la seva discreció». Per aquesta raó, Sngular ha decidit mantenir obertes les seves oficines i no fer del model full remote una cosa impositiva.

Una decisió que no va prendre Gudog, una plataforma que posa en contacte cuidadors amb amos de mascotes, i que va tancar la totalitat de les oficines a principis d’any per donar l’opció al seu equip de continuar treballant des de casa.

Segons explica Loly Garrido, cofundadora de l’empresa, la decisió la van prendre després de comprovar que durant els mesos de confinament «la feina de tot l’equip s’estava fent amb la mateixa efectivitat que si fóssim a l’oficina», explica.

La productivitat al centre del debat

Notícies relacionades

És aquí on rau un dels aspectes amb més controvèrsia del teletreball: la productivitat. Sico de Andrés reconeix que aquesta manera de treballar no és per a tothom i que, perquè funcioni, cal trobar les persones adequades.

«Pel nostre equip ha passat gent molt valuosa quant a coneixement, però que necessitaven tenir algú a sobre supervisant-li la feina [...]. Si a això li sumes que ningú et marca uns horaris, pot ser una cosa difícil si no ets una persona molt organitzada i treballadora». Sico de Andrés afegeix que per a ell la productivitat no té res a veure amb el lloc on estiguis fent una tasca, sinó amb «com de centrat hi estiguis quan la fas».