Clavegueres policials

L’Advocacia de l’Estat es retira de l’acusació de la peça d’Iberdrola del cas Villarejo

  • Anuncia que s’hi tornarà a personar si apareixen indicis de perjudici per a l’Estat

Sede de Iberdrola en Madrid

Sede de Iberdrola en Madrid / AFP / ANDRES KUDOCKI

1
Es llegeix en minuts

L’Advocacia de l’Estat ha decidit apartar-se de la peça relativa a Iberdrola del cas Tàndem, en el qual s’investiguen les clavegueres policials i el principal imputat és l’excomissari José Manuel Villarejo. En un breu escrit, al qual ha tingut accés aquest diari, l’advocada de l’Estat responsable de Penal, Rosa María Seoane, afirma que no adverteix legitimació per justificar la seva personació atesos els delictes investigats. No obstant, adverteix de la seva intenció de tornar a participar en el procediment si apareixen indicis d’un perjudici per a l’Estat.

En aquesta peça s’investiguen «els successius encàrrecs que el Grupo Iberdrola va fer a Villarejo, quan es trobava en servei actiu a la policia», fets que poden «ser constitutius de delicte continuat de suborn actiu, contra la intimitat i falsedat en document mercantil». Hi estan imputats el mateix Villarejo i el president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, per contractar els serveis del primer per presumptament espiar, entre d’altres, el president d’ACS, Florentino Pérez.

Notícies relacionades

A més, a petició d’Anticorrupció també hi figuren com a investigats l’expresident d’Iberdrola España Fernando Becker; el director general de negocis de l’elèctrica, Francisco Martínez Córcoles, i l’ex cap del gabinet de Presidència Rafael Orbegozo.

Tres treballs

Els treballs sota la lupa judicial són els que Iberdrola va encarregar des del 2004 al 2017 a Cenyt, barco insígnia de l’entramat empresarial de Villarejo. Uns encàrrecs que es van fer a través del llavors cap de Seguretat d’Iberdrola, Antonio Asenjo, amb caràcter confidencial. Un es refereix a l’anomenat projecte Arrow, per la construcció d’una central de cicle combinat a Arcos de la Frontera (Cadis); i un altre és el denominat Black Board, desenvolupat entre el 2004 i el 2005, i presumptament es destinava a conèixer activitats de Manuel Pizarro, llavors president d’Endesa. El tercer, Posy, es va centrar a investigar Florentino Pérez, president d’ACS, a fi de conèixer qualsevol circumstància que, arribat el cas, pogués ser utilitzada en un escenari de conflicte amb Iberdrola.