Guardons

Eduardo Morales i Mónica Martínez-Bravo, premis a la investigació econòmica de Banc Sabadell

Eduardo Morales ha sigut premiat pel seu treball sobre les decisions empresarials que faciliten l’exportació i la capacitat innovadora

Martínez-Bravo aborda els factors que determinen el grau d’èxit o fracàs dels processos de transició democràtica

Eduardo Morales i Mónica Martínez-Bravo, premis a la investigació econòmica de Banc Sabadell
3
Es llegeix en minuts

Josep Oliu ha entregat aquest dijous el Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica als professors Eduardo Morales i Mónica Martínez-Bravo. Els premis tenen com a objectiu reconèixer el treball d’investigadors espanyols en els camps del coneixement econòmic, empresarial i social. El jurat del XIX Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica ha premiat Morales com a guanyador de l’edició de l’any 2020 pel seu treball d’investigació sobre les decisions estratègiques de les empreses i com contribueixen al seu comportament exportador i a la capacitat innovadora. Per la seva banda, el premi del 2021 ha recaigut en Martínez-Bravo pel seu treball d’investigació en el camp de l’economia política i el desenvolupament econòmic i, en particular, per la seva contribució a l’anàlisi dels factors que determinen el grau d’èxit o fracàs dels processos de transició democràtica.

 

«Aquest tipus de premis juguen un paper fonamental a l’hora de donar visibilitat a la investigació que fem. Sempre aspirem, com a investigadors socials, a poder tenir un impacte en la societat i poder ajudar a resoldre els problemes socials a què ens enfrontem. I aquest tipus de reconeixements juguen un paper fonamental a l’hora de connectar-nos amb aquests problemes socials», ha agraït Morales. «Ha sigut per a mi tot un honor rebre aquest reconeixement. Espero que serveixi per difondre el tipus d’investigació que fem en economia, com per exemple la diversitat de temes que abordem, el rigor científic i l’enfocament empíric que sovint tenen les nostres investigacions», va comentar la premiada Martínez-Bravo.

Comerç internacional

Notícies relacionades

La línia d’investigació de Morales se centra en el camp del comerç internacional i, en particular, en l’estudi del comportament exportador de les empreses. A més, ha treballat en l’àrea de l’economia urbana i l’econometria aplicada. En aquestes àrees, el seu treball s’ha centrat a desenvolupar metodologies que permeten quantificar la importància que té la informació a què tenen accés empreses i treballadors en les seves decisions econòmiques. Llicenciat en Economia i en Dret per la Universitat Carlos III de Madrid, i doctor en Economia per la Universitat de Harvard. Va obtenir l’any 2006 el Primer Premi Nacional de final de carrera en la Llicenciatura de Dret i el Segon Premi Nacional de final de carrera en la Llicenciatura d’Economia. Ha sigut professor a la Universitat de Colúmbia i actualment és professor de la Universitat de Princeton. Morales és un dels investigadors més destacats en el camp del comerç internacional. Gran part de les seves investigacions expliquen què fa que determinades empreses siguin més productives o tinguin més èxit expandint-se a nous mercats que d’altres, tenint en compte com formen les seves expectatives en contextos en què la informació és incompleta i hi ha incertesa. Per exemple, ha explicat l’origen de l’anomenat miracle exportador espanyol del 2009-2013 a partir del comportament d’empreses individuals. Ha estudiat també la segregació racial als Estats Units des de la nova perspectiva d’examinar si diferents grups comparteixen o no llocs de consum habitual, com restaurants, i no només llocs de residència. Els seus treballs tenen, a més, un nou component metodològic en la seva aplicació de l’econometria a preguntes aplicades.

L’impacte de la política en l’economia

Les línies d’investigació de la professora Martínez-Bravo enllacen economia i política, unint preguntes d’enorme interès amb models que il·lustren i clarifiquen els mecanismes rellevants, juntament amb enfocaments empírics cuidats capaços d’estimar efectes causals mostrant-ne la rellevància. Les seves investigacions es consideren fonamentals per entendre què determina el grau d’èxit o fracàs dels processos de transició democràtica i s’estenen a temes tan diversos i rellevants com què es pot fer per vèncer les reticències a les vacunes o què determina l’esforç laboral fora d’entorns de treball convencionals. Llicenciada en Economia per la Universitat Pompeu Fabra, i doctora en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) el 2010. Entre el 2010 i el 2012 va ser professora de la Universitat Johns Hopkins i professora visitant del Departament d’Economia d’MIT el 2018. Des del 2013 és professora del Centre d’Estudis Monetaris i Financers (CEMFI). La investigació de la professora Martínez-Bravo ha sigut publicada en algunes de les millors revistes en el camp de l’economia, per exemple, l’‘American Economic Review’, l’‘Econométrica’ i el ‘Journal of the European Economic Association’. Ha impartit un gran nombre de seminaris convidats en universitats de primer nivell i participa regularment en les principals conferències internacionals dels seus camps d’investigació.