acords fiscals

La justícia europea declara il·legals les ajudes fiscals belgues a multinacionals

El Tribunal de Justícia de la UE dona la raó a la Comissió Europea i conclou que es tracta d’un règim d’ajudes d’Estat

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La batalla pels tax rulings, els acords a la carta entre multinacionals i alguns països europeus per al pagament d’impostos pels beneficis que obtenen en un territori concret, no ha acabat. El Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) ha corregit el Tribunal General i ha dictaminat aquest dijous que les exempcions fiscals concedides per Bèlgica des de l’any 2005 a societats multinacionals eren, tal com va determinar la Comissió Europea fa cinc anys, un règim d’ajudes d’estat il·legal.

Des de l’any 2005, Bèlgica aplica un sistema d’exempció dels beneficis extraordinaris de les entitats belgues que formen part de grups multinacionals de societats. De poder acreditar l’existència d’una situació nova, com, per exemple, una reorganització que impliqués la relocalització de l’empresari principal a Bèlgica, la generació d’ocupació o inversions, les referides entitats podien veure’s beneficiades per una decisió anticipada (ruling) de les autoritats fiscals belgues. En aquest cas, quedaven exempts de l’impost de societats aquells beneficis que es consideressin «extraordinaris» per excedir dels beneficis que altres entitats autònomes comparables haurien aconseguit en circumstàncies similars. 

Els serveis de la competència comunitaris van determinar el 2016 que aquest sistema constituïa un règim d’ajudes il·legal i incompatible amb el mercat interior i va ordenar recuperar uns 900 milions d’euros en impostos impagats per més d’una trentena de multinacionals entre les quals figuren AB In Bev, Omega Pharma, BASF, BP i American Tobacco. Així ho va fer el govern, que va bloquejar en un compte l’import, tot i que també va recórrer la decisió igual com la societat Magnetrol International. El 2019, en Tribunal General va anul·lar la decisió de l’equip de la vicepresidenta Margrethe Vestager i va desestimar les al·legacions de la Comissió Europea basades en l’existència d’un presumpte «patró de conducta sistemàtic» de les autoritats fiscals belgues. 

Aval a Brussel·les

Notícies relacionades

Brussel·les va decidir recórrer en cassació al considerar que els jutges van incórrer en errors i aquest dijous el TJUE li ha donat la raó, el mateix que el desembre passat va fer l’advocada general. Respecte a l’existència d’un «patró de conducta sistemàtic», la cort considera que la mostra de decisions examinades per la Comissió (22 rulings del total de 66 de seleccionades de manera ponderada) pot ser representativa d’un «patró de conducta sistemàtic» de les autoritats fiscals belgues. El TJUE anul·la per tant la sentència del Tribunal General tot i que reconeix que el litigi no està en condicions de ser resolt respecte als motius basats i haurà de ser reexaminat pel Tribunal General. 

Substancialment, assenyala la cort, en la qualificació errònia de l’exempció dels beneficis extraordinaris com a ajuda d’Estat hagut compte, en particular, de la inexistència d’un avantatge o de selectivitat, ni respecte als motius basat, en particular, en la vulneració dels principis de legalitat i de protecció de la confiança legítima, en la mesura que es va errar a l’ordenar la recuperació de les suposades ajudes, incloent-hi els grups als quals pertanyen els beneficiaris de les esmentades ajudes. De nou haurà de ser el Tribunal General qui es pronunciï sobre aquestes qüestions.