Nous motors de la indústria

Els quatre canvis que ja transformen el sector químic

Economia circular; transició energètica i canvi climàtic; salut i alimentació, i digitalització

Impressió 4D, bioproductes, fotosíntesi digital o impressores d’aliments són exemples dels avenços cap a un futur sostenible

Els quatre canvis que ja transformen el sector químic
4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Actualment la indústria química registra un procés de canvi estructural d’ampli calibre. El president de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (Feique), Carles Navarro, reivindica que el sector és fonamental per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible previstos a l’Agenda 2030 de l’ONU. Aconseguir una economia circular i descarbonitzada depèn de les solucions que aporti la indústria química. La patronal del sector ha donat a conèixer el que segons la seva opinió són els motors del sector en els pròxims anys. Són les quatre claus de creixement del sector químic: economia circular; transició energètica i canvi climàtic; salut i alimentació; i digitalització i impressió 4.0.

Economia circular per generar valor afegit

La indústria química es troba desenvolupant tecnologies capaces de convertir residus en substàncies d’alt valor afegit. És el cas de les tecnologies del reciclatge químic dels residus plàstics, que permet evitar que una gran part d’aquests acabin incinerats o a l’abocador. També s’avança en la captura i ús del CO2 com a matèria primera per a nombroses aplicacions i en tecnologies per a la bioeconomia i els bioproductes. Quant al reciclatge químic, destaca per l’innovador resultat en què s’han desenvolupat maneres de tractar els residus plàstics perquè, al final del procés, se’n puguin obtenir altres productes, no necessàriament plàstics. És el cas del reciclatge de plàstic a combustible. Un procés amb què es converteixen en l’equivalent a petroli cru o matèria primera petroquímica per després alimentar les refineries o les plantes químiques i així tancar el cercle de la reutilització de recursos. Aprofundint en el tractament del CO2, aquestes tecnologies aconsegueixen transformar el diòxid de carboni en un gran recurs per frenar l’escalfament global. Les tecnologies de captura i emmagatzemament del CO2 podrien contribuir a reduir-ne fins a un 30% les emissions a nivell global. Finalment, en aquest eix s’engloben totes les tecnologies vinculades a la bioeconomia, la producció, utilització i conservació dels recursos biològics; inclosos els coneixements relacionats, la ciència, la tecnologia i la innovació, amb l’objectiu de proporcionar informació, productes, processos i serveis a tots els sectors econòmics amb l’objectiu d’avançar cap a una economia sostenible.

Transició energètica i canvi climàtic

Els camps de desenvolupament més atractius actualment estan vinculats a la fotosíntesi artificial, bateries d’alta eficiència per a l’emmagatzemament d’energia, processos per incrementar l’eficiència de les energies renovables o tecnologies per al desenvolupament de l’economia de l’hidrogen verd. Són alguns exemples d’innovacions disruptives en què la química es troba treballant actualment. Entre aquests, la fotosíntesi artificial ja compta amb una forta presència als laboratoris. Està inspirada en la imitació del procés natural de les plantes, però és entre 10 i 15 vegades més eficient que aquest. És capaç d’utilitzar una font renovable i inesgotable com la llum solar per generar energia d’una forma neta a partir de l’aigua i el CO2 sense alliberar emissions contaminants. Una altra de les innovacions que més ressò està tenint recentment és l’hidrogen verd. A través de processos químics com la piròlisi de metà o l’electròlisi, l’hidrogen verd podria arribar a representar entre el 10% i el 20% del consum energètic mundial i reduir un 35% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a nivell global. Entrant al terreny de la mobilitat, s’estan desenvolupant combustibles d’alta eficiència i zero emissions amb l’objectiu de reduir el consum energètic i millorar la seguretat: des de plàstics avançats i compòsits que els fan més lleugers i segurs fins a combustibles i catalitzadors molt més ecoeficients o motors de menor consum. Una altra de les tecnologies vinculades amb la mobilitat sostenible és el desplegament de bateries d’alta eficiència i durada, una de les solucions amb més pes per arribar a la descarbonització de l’economia, fonamentalment al sector del transport i en l’energètic.

Tecnologies per a la salut i l’alimentació

Notícies relacionades

En els últims temps triomfa l’aplicació de tecnologies avançades i la robotització a la producció agrícola o el que és el mateix: Agricultura de Precisió o Smart Farms, que permet obtenir informació detallada dels cultius amb l’objectiu d’augmentar el rendiment de les collites reduint temps, costos, riscos, treball i sobretot impacte ambiental. No s’han d’oblidar els desenvolupaments en impressió 3D en alimentació. La innovació química impulsa la salut cap a una nova dimensió.

Digitalització

La digitalització demana microcircuits electrònics, sistemes de comunicació, arxivament de dades òptics i magnètics, empaquetament avançat i interconnexió òptica, per citar només algunes de les seves tecnologies essencials. Els materials i tecnologies que desenvolupa el sector químic i que fan possible el món digital en què vivim. Blockchain, la intel·ligència artificial, l’IoT, el bessó digital i altres tecnologies també es poden fer servir en la indústria química, amb més transparència en els processos i seguiment de les molècules des de la producció i processat fins al seu ús, reciclatge o reutilització. Entre les diferents innovacions d’aquest eix destaca la impressió 4D, amb què la química també ha desenvolupat tècniques i materials per a la denominada impressió 4D, que té lloc quan l’objecte imprès en 3D adquireix la capacitat de transformar-se en el temps. Els materials convenients per a aquest procés són els polímers amb memòria de forma, els elastòmers de cristall líquid i els hidrogels.