Indicadors econòmics

L’electricitat va elevar l’IPC al 3,3% a l’agost, la taxa més alta des del 2012

  • La dada confirma la taxa anual avançada i situa la inflació en nivells desconeguts des de fa gairebé nou anys.

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’escalada dels preus de l’electricitat va portar a l’índex de preus de consum (IPC) al 3,3% interanual a l’agost, quatre dècimes més que al juliol i la taxa més alta des de la tardor del 2012, segons la dada confirmada aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). L’INE detalla que darrere d’aquest increment dels preus hi va haver l’alça del 34,9% de l’electricitat en taxa anual en un mes en què el preu majorista de la llum va batre rècord.

La dada confirma, en el cas de la taxa interanual, la xifra avançada a finals del mes passat per l’INE. Amb aquest repunt, amb el qual l’IPC anual encadena la seva vuitena taxa positiva consecutiva, la inflació se situa en nivells desconeguts des de fa gairebé nou anys.

Per pal·liar l’impacte d’aquestes pujades al rebut, el Govern va baixar del 21% al 10% l’IVA de l’electricitat i es va suspendre l’impost a la generació (7%). Sense tenir en compte aquests descensos, assenyalen des de l’INE, l’IPC interanual hauria sigut del 3,6%, com recull l’índex a impostos constants.

Amb aquesta taxa d’agost, la inflació encadena el sisè mes consecutiu a l’alça superant taxes del 3% que no s’assolia des de la tardor del 2012 quan va ser del 3,5% a l’octubre i del 3,4% al setembre.

També van tirar a l’alça dels preus a l’agost els aliments i begudes no alcohòliques, amb un 1,9%, dues dècimes per sobre de la de juliol, a causa de l’increment de les fruites, davant la baixada de l’any passat.

Quant al transport, un altre dels grups amb més pes en l’evolució de la inflació, va incrementar la seva variació tres dècimes, fins al 8,8%. Destaca en aquesta evolució l’augment dels preus dels automòbils, que van descendir el 2020, i, en menor mesura, dels carburants.

Notícies relacionades

Quant a la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), va augmentar una dècima, fins al 0,7%, més de dos punts i mig per sota de la de l’IPC general, marcant la diferència més alta entre les dues taxes des del començament de la sèrie, l’agost de 1986.

Per comunitats, la taxa anual de l’IPC va augmentar en totes les comunitats autònomes l’agost respecte al juliol. En taxa mensual, els preus van pujar un 0,5% també per l’increment dels preus elèctrics.