Insubmís elèctric

Un ajuntament de Madrid no pagarà la llum per l’«abús de les elèctriques»

  • El regidor, d’Agrupació de Batres (ADB), denuncia, a més, la «inacció» del Govern central davant la pujada esglaonada de la factura d’aquest subministrament bàsic

El alcalde de Batres junto a la delegada del Gobierno en Madrid

El alcalde de Batres junto a la delegada del Gobierno en Madrid

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Ajuntament de Batres deixarà d’abonar els rebuts de la llum a les companyies elèctriques que li proveeixen per «defensar els drets dels veïns» davant l’«abús descomunal» d’aquestes empreses i davant la «inacció» del Govern central i de la resta de les administracions per la pujada esglaonada de la factura d’aquest subministrament bàsic.

Així ho ha indicat a Europa Press Víctor Manuel López, l’alcalde d’aquest municipi de 1.750 habitants situat al sud de la regió, que va patir un important incendi el 15 d’agost, que va arrasar 192 hectàrees, a més de béns materials d’important valor, tant públics com privats.

«Estem en una situació que no és sostenible. I, mentrestant, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, diu que és un problema d’Europa, i l’oposició del PP només fica més llenya al foc i crispa sense aportar solucions. Per això, si el Govern central no fa res hem de ser els ajuntaments els qui prenguem mesures», ha indicat.

El regidor, d’Agrupació de Batres (ADB), ha confessat que va recollir la idea d’un veí, que, fart de la pujada continuada del preu de la llum, li va dir que deixaria de pagar-la, malgrat el risc que li tallessin. «I és que al municipi tenim molts veïns que no arriben a final de mes i no poden fer front a aquest pagament, ja que les factures s’han duplicat. La situació ja no és sostenible», adverteix.

López, del partit independent Agrupació de Batres, ha assenyalat que quan va arribar a l’alcaldia va afrontar tots els deutes que tenia amb les companyies elèctriques, però que ara, una vegada consultada la mesura amb els seus serveis jurídics, deixaran de pagar les factures. «Som una administració essencial i no ens poden tallar la llum. No entenc com aquestes empreses guanyen tants diners tributant només al 6% mentre tallen la llum a famílies necessitades», ha criticat.

Situació actual d’«abús de poder permanent»

En un comunicat firmat pel propi primer regidor de Batres aquest matí, reitera que la «situació actual d’abús permanent per part de les companyies elèctriques està produint un perjudici insòlit en totes les economies domèstiques, en els costos empresarials i en la despesa de totes les administracions per al subministrament energètic d’instal·lacions i enllumenat públic».

«La inacció del Govern central o la seva pròpia impotència per resoldre aquest enorme problema nacional està posant una altra vegada de manifest el poder que aquestes multinacionals tenen en el control dels governs, on molts dels seus integrants han acabat o acaben com a membres dels seus consells d’administració de manera recurrent», assenyala.

D’altra banda, «les postures de gran part dels grups de l’oposició al Congrés davant aquest assumpte tan important se centren a vestir crítiques destructives aportant solucions demagògiques i crispant encara més una societat cada vegada més però pitjor informada, i defensant el seu propi axioma de com pitjor millor», esgrimeix.

Així, Víctor Manuel López creu que la ciutadania poca cosa està podent fer «davant un abús tan descomunal». Si tota la ciutadania deixés de pagar la factura de la llum la pressió seria total per a les elèctriques, però si només ho fessin uns quants acabarien amb ells en un no-res mitjançant el tall de subministrament», assenyala.

No obstant, apunta, no passa el mateix amb les administracions públiques. «Quan aquestes no paguen la factura de la llum les elèctriques han d’acudir als tribunals, perquè se les obligui al pagament mitjançant sentència judicial, però no els poden tallar la llum de les escoles, de la Casa Consistorial, de la il·luminació dels carrers, etc.», argumenta per deixar de pagar les factures.

Notícies relacionades

I ho farà, insisteix l’alcalde, fins que es produeixi un retrocés dels preus de l’electricitat a valors que permetin a la ciutadania espanyola «un consum mínim indispensable amb uns costos continguts». I amb aquests diners prioritzarà altres pagaments «per garantir-los serveis públics municipals».

Finalment, López insta tots els responsables de les administracions públiques que prenguin mesures «urgents i immediates per pressionar aquestes empreses per aturar ja aquest desenfrenament de preus immoral, especulatiu i insolidari amb una societat que pateix crisis econòmiques reiterades des de l’any 2007». De moment, segons ha indicat l’alcalde a Europa Press, no ha rebut informació de cap altre municipi espanyol que s’afegeixi a la seva iniciativa.