Nou rècord

Podem, PP i socis del Govern acusen Ribera d’«inacció» en vista del preu de la llum

  • Els morats encoratgen manifestacions contra el Govern perquè adopti mesures «audaces»

  • Compromís lamenta la «resignació» de l’Executiu i el PP els acusa d’«inacció»

Podem, PP i socis del Govern acusen Ribera d’«inacció» en vista del preu de la llum

EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Aquest dimarts el preu de la llum ha arribat a un nou rècord. L’agost, un mes en què s’han superat totes les marques anteriors, tanca amb la pujada més destacada: el megawatt-hora arribarà als 130,53 euros, un 210,7% més alt respecte al mateix dia de l’any passat. Amb aquestes xifres sobre la taula, les paraules de la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, sobre l’escassa «empatia» de les elèctriques i del poc marge d’acció del Govern no han provat bé. Unides Podem ha cridat a la mobilització als carrers, els socis de l’Executiu clamen contra la «resignació» de la vicepresidenta i el PP critica la «inacció» dels de Pedro Sánchez.

La indignació per la posició adoptada per Ribera en la comissió de transició ecològica del Congrés no es va fer esperar. El portaveu d’Unides Podem a la Cambra baixa, Pablo Echenique, va acusar la dirigent socialista de presentar les mateixes propostes que demanda l’oligopoli elèctric. A més, va lamentar que Ribera rebutgés la proposta dels morats d’intervenir el mercat posant un límit al preu de l’energia nuclear i hidràulica. «Quan no intervens el mercat, el mercat t’intervé a tu», va afirmar aquest dimarts a través de Twitter.

El cost de l’energia ha sigut un dels assumptes principals que ha tensat el Govern de coalició durant l’estiu. Els dirigents d’Unides Podem –inclosos els seus ministres– no han deixat d’exigir mesures contundents per abaixar el preu de la factura de la llum. Fa només 20 dies, després de tres dies consecutius de rècords en el preu de l’energia, van amenaçar d’impulsar mobilitzacions al carrer i, aquest dimarts, han repetit l’avís. El secretari general del grup parlamentari, Txema Guijarro, ha animat la gent a manifestar-se per exigir mesures «audaces» a l’Executiu.

Setge a l’Executiu

L’enuig també és patent entre els socis de l’Executiu de coalició. El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha apuntat que els missatges que va transmetre la vicepresidenta tercera poden conduir a una «tardor calenta» als carrers de cara al descontentament dels ciutadans. «Si un govern progressista es resigna, està obrint la porta perquè vingui un govern de dretes que segur que tindrà menys en compte els interessos de la gran majoria dels ciutadans», ha dit.

Notícies relacionades

Les crítiques també han arribat des d’ERC. El portaveu dels republicans catalans en el Congrés, Gabriel Rufián, s’ha referit a l’al·lusió de Ribera a l’empatia de les elèctriques per apuntar que «l’empatia social es diu BOE».

Els retrets també han arribat des de l’oposició. El secretari general del Grup Parlamentari Popular a la cambra Baixa, Guillermo Mariscal, ha acusat de «supèrbia» i de falta de «responsabilitat» Ribera per la seva «inacció» per pal·liar l’alça del preu de l’electricitat. Segons ha denunciat, la vicepresidenta tercera no va entonar «el ‘mea culpa’», ni va oferir «respostes» ni tampoc va assumir «la seva responsabilitat».