Aerolínia en crisi

Alitalia deixa d’operar i cancel·la els seus vols des del 15 d’octubre

Un avió d’Alitalia, aturat a l’aeroport romà de Fiumicino.

Un avió d’Alitalia, aturat a l’aeroport romà de Fiumicino. / REUTERS / TONY GENTILE

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La companyia aèria italiana Alitalia ha anunciat a través del seu compte de Twitter que suspèn la venda de bitllets per viatjar a partir del 15 d’octubre i cancel·la els vols programats des d’aleshores. El diari ‘Corriere della Sera’ calcula que hi ha unes 250.000 persones que ja tenien bitllet per volar amb Alitalia després del 15 d’octubre, per la qual cosa el Govern italià ha posat a disposició un fons de 100 milions d’euros que seran destinats a reemborsos i reubicació dels passatges en altres aerolínies.

Els passatgers amb reserva per després d’aquesta data podran reprogramar el viatge per a una data anterior al 15 d’octubre o sol·licitar el reembors. Si substitueixen el bitllet, els passatgers poden canviar la reserva o l’itinerari del viatge original. El canvi de reserva consisteix a canviar el vol per un altre d’anterior al 15 d’octubre, però amb la mateixa destinació. Aquesta opció és gratuïta.

També és possible canviar la destinació per viatjar abans d’aquesta data o desviar el vol. Però això pot suposar un cost addicional si el preu dels vols és diferent. Si el nou vol és més barat, no hi haurà reembors de la diferència de preu i no es podran canviar els vols internacionals pels nacionals o viceversa.

Lluita per salvar l’aerolínia

L’aerolínia tancarà finalment després que Itàlia hagi lluitat per trobar inversors per salvar l’aerolínia en fallida posada sota administració estatal el 2017. La situació ha empitjorat per la pandèmia, que va fer que els vols es quedessin a terra a tot el món durant mesos.

Notícies relacionades

En paral·lel a aquesta situació, la nova Italia Trasporto Aereo (ITA) començarà a vendre els seus primers bitllets per començar a funcionar a partir del 15 d’octubre. L’Autoritat Nacional d’Aviació Civil italiana (ENAC) va expedir el 18 d’agost del 2021 el Certificat d’Operador Aeri (COA) i la Llicència d’Explotació de Transport Aeri a la companyia aèria Italy Transport Air (ITA), successora d’Alitalia.

La nova companyia operarà inicialment amb una flota de 52 avions, dels quals 7 hauran de ser de fusellatge ample, amb la previsió d’arribar als 80 avions a finals del 2022, i més de 105 el 2025. Amb una xarxa inicial de 45 destinacions i 61 rutes el 2021, ITA pretén ampliar la xarxa a 74 destinacions i 89 rutes a tot el món a finals del 2025.