Decisió judicial

L’Audiència Nacional fixa que el temps utilitzat per desplaçar-se a casa per teletreballar s’ha de recuperar

  • Falla a favor d’una companyia d’assegurances que enviava a casa els seus empleats a la tarda

L’Audiència Nacional fixa que el temps utilitzat per desplaçar-se a casa per teletreballar s’ha de recuperar

Helena Lopes | Unsplash

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Audiència Nacional (AN) ha establert que el temps que fan servir els treballadors a desplaçar-se a casa des de l’oficina per teletreballar s’ha de recuperar, segons la sentència a què ha tingut accés Europa Press.

D’aquesta forma, l’Audiència ha fallat a favor de la companyia d’assegurances Ocaso, demandada per la UGT, perquè obliga els empleats a estendre el seu horari per compensar el temps que invertien en el camí de tornada a casa a les tardes per teletreballar, segons publica aquest dimecres ‘El Confidencial’.

La companyia va instaurar un model híbrid de manera temporal per a la tornada a l’oficina. La plantilla havia d’acudir a l’oficina només mitja jornada i la resta de la jornada es realitzava de forma remota utilitzant l’hora del dinar per al desplaçament de tornada a casa.

Per això, des de la companyia entenien que els «retards» en la incorporació a la feina després del dinar tenien la consideració de temps de treball a recuperar i obligava a recuperar aquest temps abans que finalitzés la jornada diària.

La mesura, consensuada amb CCOO, va ser rebutjada per la UGT, segons la sentència. El sindicat va al·legar que el desplaçament al domicili havia d’assimilar-se com a temps de treball efectiu i que el canvi suposava una modificació de les condicions laborals dels treballadors. Com que la companyia i la UGT no van arribar a un acord com estipula la llei, el sindicat va exigir una indemnització de 12.500 euros.

L’AN ha desestimat la demanda de la UGT, ja que entén que es tracta d’una mesura temporal per la situació sanitària i que des de la companyia van intentar consensuar amb els sindicats.

Notícies relacionades

De la mateixa forma, l’AN explica que la decisió empresarial «ha mirat de conjugar l’obligació d’adoptar les mesures imposades per la normativa de l’estat d’alarma amb la normativa de prevenció de riscos laborals que s’exigeix a l’empresari».

Així mateix, l’Audiència Nacional estima que «no hi ha una modificació substancial de condicions de treball, no és procedent declarar vulnerat el dret de llibertat sindical ni reconèixer cap indemnització per danys i perjudicis».