Energia solar

Endesa vol «seguretat jurídica» davant l’oposició a les renovables

Endesa vol «seguretat jurídica» davant l’oposició a les renovables
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La «creixent» oposició social i la judicialització de l’execució de projectes renovables a Espanya comença a ser un problema per al desenvolupament de l’energia eòlica i solar a Espanya. Així ho va traslladar el conseller delegat d’Endesa, José Bogas, durant la junta d’accionistes celebrada ahir a la seu central de l’empresa a Madrid, al demanar a les «diferents administracions» donar «seguretat jurídica» a aquests projectes per evitar posar en risc la transició energètica del país.

«És necessari atorgar seguretat jurídica a les inversions perquè es pugui avançar en la descarbonització», va advertir Bogas durant el seu discurs, en el qual va defensar el model d’expansió renovable d’Endesa, que va descriure com un «desenvolupament local amb projectes de valor compartit i que aposta per la integració sostenible».

Bogas va avançar que l’energètica aspira a incloure «socis» per desenvolupar determinats projectes renovables, en línia amb altres empreses del sector, com Repsol o Iberdrola. «La nostra intenció és preparar la companyia de manera sòlida i alineada perquè, si es donen les circumstàncies, algun dels projectes l’escometéssim amb un soci en renovables», va argumentar, després de la pregunta d’un dels accionistes.

Notícies relacionades

L’elèctrica, propietat en un 70% de la italiana Enel, preveu destinar la meitat dels seus 8.900 milions d’euros en inversions previstes per als pròxims tres anys a les renovables, amb un pes especial per a l’energia eòlica i amb el focus geogràfic a Galícia i en els projectes de transició justa d’Andorra (Aragó) i Pego (País Valencià), després del tancament de les centrals de carbó en aquestes zones.

Endesa encara compta amb una «mínima activitat» de generació amb carbó a Alcudia, illes Balears, «per raons de seguretat de subministrament», però el dirigent va recordar que els plans de l’empresa passen per sortir «completament del carbó» en el negoci insular el 2027.