Moviments a la banca

El Santander eleva un 6% la seva oferta pel 20% de la seva filial de consum dels EUA

  • El grup pagarà uns 2.120 milions per elevar el seu benefici per acció un 3%, si bé el seu capital baixarà en 10 punts bàsics

El Santander eleva un 6% la seva oferta pel 20% de la seva filial de consum dels EUA
3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La filial nord-americana del Santander, que el primer semestre va aportar al grup el 35% dels seus 3.675 milions d’euros de benefici, ha arribat a un «acord definitiu» amb la seva unitat de crèdit al consum per comprar el 19,75% que no tenia de la mateixa. L’entitat presidida per Ana Botín ha hagut per a això de millorar les condicions respecte a les apuntades quan es va anunciar l’oferta a principis de juliol: pagarà finalment 41,5 dòlars en metàl·lic per acció en lloc de 39, un 6,4% més, xifra que implica elevar del 7,4% al 14% la prima respecte a la cotització dels títols prèvia al primer anunci.

L’esmentat preu suposa valorar la unitat de consum nord-americana, que es dedica principalment al finançament de la compra de cotxes, en 12.700 milions de dòlars (uns 10.800 milions d’euros). Per posar-ho en perspectiva, equival a l’entorn d’un 20% de la valoració borsària actual de tot el grup (uns 53.800 milions), un 29% de la del BBVA i un 51% de la de CaixaBank, a més de ser molt superior a la dels altres bancs de l’Ibex 35 (uns 4.300 milions de Bankinter i uns 3.200 milions del Sabadell). 

El grup pagarà uns 2.490 milions de dòlars (2.120 milions d’euros) als accionistes minoritaris de la unitat de consum, entre els quals figuren diversos grans fons d’inversió. Els que no acudeixin voluntàriament a la seva oferta es veuran igualment obligats a acceptar el preu proposat, ja que el banc té el conegut com a dret d’exclusió atesa la seva presència àmpliament majoritària en el capital.  

El principal objectiu del banc d’origen càntabre amb aquesta operació és quedar-se amb tot el benefici que generi la unitat de consum, en un context de bona evolució i perspectives de l’economia nord-americana, una de les que s’està recuperant més ràpidament de la pandèmia. L’augment dels actius mesurats segons el seu risc, això sí, li restarà capital en un primer moment (73 punts bàsics a la filial nord-americana i 10 punts bàsics a la matriu, que va tancar juny en el 12,11%). A canvi, l’entitat estima que la compra, que espera tancar a finals d’octubre o en qualsevol cas abans que acabi l’any, contribuirà «immediatament» als seus resultats i provocarà un creixement del benefici per acció del voltant del 3% l’any que ve. 

Anys de presència

Notícies relacionades

La filial nord-americana del Santander és avui una de les que més benefici li aporta, si bé durant anys li va provocar molts maldecaps per les objeccions de les autoritats a la seva organització i funcionament. Santander Holdings USA, amb seu a Boston (Massachusetts), és la matriu dels negocis nord-americans del grup espanyol i compta amb cinc grans companyies filials amb 15.610 empleats i 544 sucursals, cinc milions de clients i uns 184.000 milions de dòlars (153.000 milions d’euros) en actius. Per la seva banda, Santander Consumer USA, amb seu a Dallas (Texas) i amb la setena quota més gran al mercat de finançament d’automòbils del país, compta amb més de 3,1 milions de clients i uns actius d’uns 50.000 milions de dòlars (42.000 milions d’euros).

El grup llavors presidit per Emilio Botín va comprar entre 2005 i 2008 el Soveign Bank, que avui opera com el seu banc comercial al nord-est del país sota el nom de Santander Bank. El 2006, per la seva banda, va adquirir el 90% de Drive Financial Services, l’origen de la seva actual unitat de consum, Santander Consumer USA. Posteriorment va reduir el seu pes en el capital al 65% al donar entrada a tres fons d’inversió primer el 2011 (KKR, Warburg Pincus i Centerbridge) i després treure a borsa una petita part de l’entitat el 2014. Posteriorment va anar ampliant la seva participació fins a assolir el 80% el 2020, cosa que li va permetre consolidar comptablement el grup, amb els consegüents avantatges fiscals i de planificació de capital.