Canvi en l’economia

El 12% dels espanyols tenen criptomonedes

El percentatge de persones amb monedes digitals és a Espanya dels més baixos del món, davant la mitjana mundial del 19%

Les remeses internacionals són el principal motor en l’ús de les criptomonedes a nivell mundial

El 12% dels espanyols tenen criptomonedes
4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El 12% dels adults espanyols tenen criptomonedes. La dada, resultat d’un estudi basat en 42.000 enquestes a nivell mundial i realitzat per Finder, determina que Espanya té la cinquena taxa de propietat de criptomonedes més baixa dels 27 països inclosos en l’estudi, només per davant del Japó (11%), Alemanya (11%), Estats Units (9%) i el Regne Unit (8%), i molt per sota de la mitjana global del 19%. El Vietnam té la taxa de propietat de criptomonedes més alta del món (41%), seguit d’Indonèsia i l’Índia (30%). L’estudi es va basar en una mica més de 1.500 enquestes en el cas d’Espanya.

A Espanya, el bitcoin és la moneda més triada (5%), seguida d’Ethereum (2%) i Bitcoin Cash (2%). El pes del bitcoin és de la meitat respecte a la mitjana mundial (10%). Espanya també té el percentatge més baix de posseïdors de la criptomoneda Ripple (1% davant el 2%-3% habitual en la majoria de països).

Segons l’estudi de Finder, «a Espanya, els homes tenen més probabilitats de tenir criptomonedes que les dones: el 13% dels homes diu tenir alguna criptomoneda, en comparació amb el 10% de les dones». Espanya ocupa el lloc 23 de 27 països en possessió de criptomonedes.

El resultat d’aquesta enquesta no ha de portar a judicis de valor precipitats, ja que les raons per comprar criptomonedes són variades, segons cada país. Les criptomonedes guanyen pes com a valor refugi o alternativa d’inversió en moments de baixos tipus d’interès. Però en economies inestables és on la inversió en actius transnacionals té més sentit com a eina de protecció davant els alts i baixos locals. En altres països la inversió en criptomonedes s’ha posat de moda com a instrument d’inversió especulativa de risc. «Cada vegada més gent està buscant un actiu d’inversió com el bitcoin que representa un dipòsit de valor a més d’oferir retorns molt atractius», explica Victoria Gago, cofundadora de l’European Blockchain Convention. Segons la seva opinió, dos aspectes són especialment rellevants, la llibertat econòmica que transmet la compra de criptomonedes i la rellevància que assumeixen a les zones menys bancaritzades. «Prop de dos milions de persones a nivell mundial no tenen ni compte bancari», recorda Gago, i a molts països es pateix hiperinflació (Veneçuela (2.720% a maig del 2021), Sudan (423% a juliol del 2021), el Líban (101% a juny del 2021) i l’Argentina (52% a juliol del 2021). En el cas d’Espanya, la principal motivació per invertir en criptomonedes és la recerca de més rendibilitat als estalvis, però per a Gago també la recerca d’altres formes d’inversió o filosofia de vida.

Un dels casos curiosos a nivell internacional és el del Vietnam, que encapçala a nivell mundial l’ús de les criptomonedes per part de la població. Els autors de l’estudi de Finder reconeixen que els resultats de l’enquesta podrien ser una mica superiors a la realitat, ja que les respostes es van centrar en la població amb accés a internet (dues terceres parts de les llars). «El pagament de remeses pot haver jugat un paper important en aquests números, sent la criptomoneda una opció per als migrants que desitgen enviar diners a casa i evitar comissions de canvi», expliquen a Finder. Les remeses també poden ser un impulsor de l’ús de criptomonedes a Indonèsia, l’Índia, Malàisia i les Filipines. A tots aquests països hi ha taxes de propietat del voltant del 30%. Per a Gago, una gran aportació de les criptomonedes és «l’oportunitat d’enviar petites i grans quantitats de valor a tothom sense haver de demanar permís a cap persona o institució». Al·ludeix Gago a Saifedean Ammous, autor del llibre ‘El patró bitcoin’, que afirma que «qualsevol persona que posseeixi bitcoin aconsegueix un grau de llibertat econòmica que no era possible abans de la seva invenció».

La legislació no influeix gaire en l’auge de les criptomonedes. A diferència del Vietnam, Indonèsia permet la legalitat de compra i venda de criptomonedes, amb regulacions establertes el 2019. A Indonèsia, el bitcoin és la moneda més popular (16%), seguit de Bitcoin Cash (7%), Ripple (6%) i Ethereum (6%). L’Índia, amb la segona població més gran del món, és el segon país destacat en aquest lot. Les remeses són també el probable impulsor de l’alta prevalença de criptos en aquest país.

A Corea del Sud solen pagar-se els preus més alts de les criptomonedes. El 23% dels enquestats van reconèixer tenir criptomonedes. «El mercat de Corea del Sud pot ser bastant turbulent, ja que les autoritats locals es balancegen constantment en l’estat regulador de les criptomonedes, així com en els intercanvis que les comercialitzen», explica l’anàlisi de Finder.

Notícies relacionades

Un altre país que destaca és Bèlgica, el país europeu amb més penetració de les criptomonedes entre la població. Un 26% dels enquestats van dir que tenien criptomonedes. Bitcoin és la moneda més popular (9%), seguida de Bitcoin Cash (3%) i Ripple (3%). Les dades de l’enquesta apunten que el 34% dels ciutadans d’entre 18 i 24 anys tenen criptomonedes, i el 29% dels que tenen entre 25 i 34 anys. Itàlia i els Països Baixos també tenen les taxes de propietat més altes de criptomonedes, entorn del 20% de la població.

Davant la situació actual creix la necessitat de formació per part dels ciutadans i les empreses sobre l’ús de les criptomonedes com a eina comercial i de finançament, per a la qual cosa neixen iniciatives com l’acabada de crear European Tech School, impulsada per l’European Blockchain Convention de Barcelona però amb vocació clarament internacional.