Factura de l’electricitat

El preu a l’engròs de la llum torna a baixar però segueix per sobre dels 100 euros/MWh

Un técnico revisa los contadores de electricidad

Un técnico revisa los contadores de electricidad / Archivo

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà diari de l’electricitat al mercat a l’engròs caurà aquest diumenge un 8,74%, per la qual cosa baixa per segona jornada consecutiva, tot i que seguirà per sobre dels 100 euros per megawatt hora (MWH). En concret, el preu per aquest diumenge serà de 100,51 euros/MWh. D’aquesta manera, es torna a allunyar una mica dels rècords amb què va coquetejar divendres passat, amb un preu mitjà aquell dia de 117,14 euros/MWh, el segon més alt de la sèrie històrica. No obstant, es mantindrà una mica més de tres vegades per sobre dels prop de 32 euros/MWh que registrava l’any passat per aquestes dates.

Les caigudes del preu que s’han registrat aquest dissabte i aquest diumenge es deuen que el cap de setmana sempre es registra un abaratiment a causa de la menor demanda. El pool elèctric registrarà per aquest diumenge un mínim de 88,14 euros/MWh entre les 18h i les 19h, mentre que el màxim horari serà entre les 00h i la 1h, amb 110,41 euros/MWh, segons dades d’OMIE.

Des que va començar l’agost, el pool ha polvoritzat tots els rècords vistos fins ara, apuntant, quan ja s’ha superat l’equador, a un preu mitjà per al mes per sobre dels 100 euros/MWh. Els cinc primers dies de la setmana passada va marcar una xifra màxima rere una altra, amb aquesta cota històrica del divendres 13 d’agost d’un preu mitjà diari de 117,29 euros/MWh. L’espiral alcista de la setmana passada va portar a centrar el debat polític a com abaratir el preu de l’electricitat. De fet, el Govern va obrir la porta a crear una empresa pública energètica, tal com està demanant des de fa temps el soci menor de l’Executiu, Unides Podem.

Drets d’emissió i gas

Aquest context de pujades en el pool elèctric està marcat per l’increment en el preu dels drets de CO2 i el gas, a què s’ha afegit l’increment de la demanda per l’onada de calor. En concret, els drets d’emissió de CO2 s’han encarit fins a superar, des del començament d’agost, els 55 euros per tona, quan a principis d’any cotitzaven al voltant dels 33 euros. Mentrestant, el preu del gas natural se situa al voltant dels 42 euros per MWh, segons dades de Mibgas.

El preu de l’energia té un pes en la factura final que paguen els consumidors de prop del 24%, mentre que al voltant del 50-55% correspon als peatges (el cost de les xarxes de transport i distribució) i càrrecs (els costos associats al foment de les renovables, la prestació del servei a les illes i les anualitats del dèficit de tarifa) i la resta són impostos.

Les oscil·lacions en el preu diari afecten els consumidors acollits a la tarifa regulada (PVPC), una mica més de 10 milions, mentre que estan exempts els que són al mercat lliure (uns 17 milions), ja que compten amb un preu pactat amb la seva companyia. Segons experts del sector, el 88% del consum elèctric d’Espanya no està exposat a la volatilitat del preu del mercat spot, al tenir contractes amb preus fixos, veient-se així exposats els clients acollits al PVPC.

Mesures temporals

El 24 de juny passat el Govern va aprovar d’urgència un Reial Decret Llei per reduir els impostos que s’apliquen al subministrament de l’energia elèctrica i, amb això, la factura de la llum de les llars, els autònoms, les pimes i el conjunt de les empreses, que suposen la baixada de l’IVA de la llum del 21% al 10% fins a finals d’aquest any i la suspensió de l’impost del 7% a la generació elèctrica durant tres mesos.

En el cas concret de l’IVA, s’aplica una baixada al 10% fins a final d’any per a tots els consumidors amb potència contractada fins a 10 quilowatts (kW), sempre que el preu mitjà mensual del mercat a l’engròs de l’electricitat estigui per sobre dels 45 euros per MWh. Sobre la suspensió del 7% de l’impost sobre el valor de producció de l’energia elèctrica, que ja el 2018 es va decidir la seva suspensió temporal durant sis mesos per contenir una altra onada alcista en el preu de la llum, estarà vigent durant el tercer trimestre d’aquest any.

La factura més cara

La factura de la llum d’un usuari mitjà a l’agost serà «la més cara de la història», amb un encariment del que va de mes del 43,7% respecte al mateix període de l’any passat, ha afirmat Facua-Consumidors en Acció. Segons els seus càlculs sobre la tarifa PVPC, els primers 15 dies d’agost reflecteixen una factura mensual per a l’usuari de 91,62 euros, amb aquesta pujada de gairebé el 44% respecte als 63,77 euros de l’agost de l’any passat, malgrat la baixada de l’IVA del 21% al 10%.

Notícies relacionades

Fins ara, els cinc rebuts més alts han sigut els 88,66 euros del primer trimestre del 2012 (amb l’IVA al 18%), els 87,81 euros del gener del 2017, els 85,34 del juliol del 2021, els 83,55 euros del setembre del 2018 i els 82,13 euros del maig del 2021 (en tots els casos amb l’IVA al 21%), segons dades de l’associació.

Amb les tarifes aplicades de l’1 al 15 d’agost, l’usuari mitjà pagarà 27,85 euros més que l’agost del 2020, quan la factura es va situar en 63,77 euros. La baixada de l’IVA al 10% fins al desembre mentre el preu mitjà del megawatt hora estigui per sobre dels 45 euros esmorteeix la pujada en 9,16 euros. Si es continués aplicant el 21%, el rebut hauria arribat als 100,78 euros.