Hotels

Las Kellys estan a 37.000 euros d’obrir el seu ‘booking’ de turisme just

  • El sindicat de cambreres de pis obre un finançament col·lectiu per crear una central de reserves perquè els turistes vagin a hotels que respecten les condicions laborals

Las Kellys estan a 37.000 euros d’obrir el seu ‘booking’ de turisme just

Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si aquest estiu se’n va de vacances i s’allotja en un hotel, el llit on ha dormit pot ser que l’hagi fet una persona per menys de dos euros. Subcontractada, amb jornades de més de 10 hores al dia, amb canvis continus de torn o la possibilitat de ser acomiadada (no renovada) a la mínima de canvi. Aquestes són les condicions laborals amb què treballen moltes cambreres de pis i que des de fa anys denuncien Las Kellys –‘las que limpian’–. Aquest estiu, no obstant, han decidit fer un pas més enllà mitjançant el contrast: visibilitzar els hotels que sí que respecten els drets de les treballadores. I estan a 37.000 euros d’aconseguir el seu primer objectiu: crear una central de reserves pròpia.

Amb el lema ‘Jo reservo amb Las Kellys’, aquest sindicat de cambreres de pis pretén crear una mena de ‘booking’ de comerç just. Una plataforma des de la qual qui vulgui passar uns dies a Barcelona pugui trobar una llista d’hotels on Las Kellys tenen representació sindical i poden garantir que els treballadors estan en nòmina; compleixen el conveni i les mesures de prevenció de riscos laborals, entre altres. Per a així facilitar l’opció de compatibilitzar l’oci vacacional dels turistes i el benestar dels treballadors que ho fan possible.

«Volem demostrar que podem anteposar els drets laborals als de les empreses i que sigui rendible», explica la portaveu de Las Kellys, Vania Arana. La idea sorgeix com a continuació del projecte del segell de qualitat que des del mateix sindicat van mirar d’impulsar, amb poc èxit, el 2018. Malgrat que va quedar aprovat al Parlament, des del Departament de Treball no han assumit activament com a pròpia aquesta mesura i el seu control i promoció és «cap», en paraules d’Arana. És per això que des de Las Kellys volen anar un pas més enllà i substituir el mitjancer, sent elles directament les valedores mitjançant aquesta central de reserves de quins hotels compleixen les seves obligacions laborals i quins no.   

Objectiu: començar el 2022

Notícies relacionades

«No podíem esperar més. Moltes de les companyes han anat desenvolupant malalties professionals per excés d’hores. I aquesta crisi està sent dura, perquè hi ha empreses que estan aprofitant per retallar-nos encara més les condicions. L’altre dia ens va arribar una noia a qui li van pagar 38 euros per un dia sencer de feina, de set del matí a set de la tarda», explica Arana.

Per finançar el projecte han obert un ‘crowdfunding’ (finançament col·lectiu) a través de la plataforma Goteo.org amb l’objectiu de recaptar 60.000 euros i costejar així el desenvolupament d’una web. Actualment han aconseguit 22.997 euros i la meta és, abans de l’1 de setembre haver sumat uns altres 37.000 euros; per així tenir operativa la central de reserves a partir del 2022. «Alguns hotels ja s’hi han interessat, però no volem començar a negociar res fins que tinguem el degoteig tancat. Si no arribem a l’objectiu continuarem igual, tot i que haurem d’anar més lentes. Però això va endavant», explica la portaveu de Las Kellys.

Temes:

Hotels Ocupació