Èxode laboral

14.500 espanyols veremaran a França per les seves millors condicions laborals

  • La gran majoria provenen d’Andalusia i el nombre augmenta respecte a anys anteriors, marcat per la congelació del salari mínim

14.500 espanyols veremaran a França per les seves millors condicions laborals
1
Es llegeix en minuts

14.500 temporers espanyols es desplaçaran a França a finals d’estiu per treballar en la campanya de la verema d’aquest any, atrets per les millors condicions laborals que ofereix el país gal. Així ho ha destacat la secretària d’Administració i Recursos d’UGT FICA, Lucía García-Quismondo, que ha explicat que el nombre és lleugerament superior al d’anys anteriors. La verema francesa és «molt atractiva» per les condicions salarials que es donen, així com per les prestacions de jubilació i familiars que ofereix el Govern gal a aquests treballadors; ha destacat la sindicalista.

«Entenem que si aquestes condicions es donessin al sector agrari espanyol, els treballadors nacionals es quedarien aquí. Les condicions a Espanya en el treball agrari són molt millorables, així que la verema francesa és molt atractiva per als espanyols», ha recalcat. D’aquesta manera, els temporers que es desplacin a la verema francesa cobraran com a mínim el salari mínim gal, que és 10,25 euros/hora, un 10% més quan finalitzi la campanya en concepte de vacances, i respecte a la jornada, que a Espanya són llargues, a França està establerta en 35 hores setmanals i en el cas de superar-les, percebran de l’hora 36 la 43, un 25% més del salari i, a partir de l’hora 44, un 50% més.

Notícies relacionades

Per regions, el 75% dels treballadors, al voltant de 10.900 temporers, que es desplaçaran en les pròximes setmanes a França a la verema procedeixen d’Andalusia, tot i que també hi haurà representants del País Valencià (1.000), Múrcia (650) i Castella-la Manxa (450), mentre que els 1.500 restants ho faran de la resta d’Espanya. D’aquesta manera, està previst que els primers temporers es desplacin a França a finals de la segona setmana d’agost, mentre que la verema tindrà una durada de 20-25 dies, tot i que alguns treballadors podrien ampliar la seva estada a 40-50 dies, si es desplacen a les campanyes més tardanes.

Respecte al perfil dels treballadors, el 90% són repetidors, ja que els agricultors gals tenen «molt reconeguda» la mà d’obra espanyola i la consideren molt «qualificada». Dels que acudiran a França, el 58% dels 14.500 temporers són homes i un 42%, dones.