Consell de Política Fiscal i Financera

Les autonomies rebran a compte la xifra rècord de 112.000 milions el 2022

Hisenda transferirà 3.000 milions a les comunitats per pal·liar l’impacte del sistema de l’IVA que els va restar un mes de recaptació el 2019

Les autonomies rebran a compte la xifra rècord de 112.000 milions el 2022

EUROPA PRESS / MARTA JARA

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara Ledo

Les autonomies rebran el 2022 entregues a compte per 112.213 milions d’euros, un 6,3% més que aquest any i la xifra més elevada de la sèrie històrica dins del sistema de finançament autonòmic, segons fonts coneixedores del contingut de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que se celebra de manera telemàtica des d’aquest matí. En la mateixa participa el conseller d’Economia de la Generalitat, Jaume Giró. És la primera vegada en quatre anys en què intervé el màxim responsable d’Economia del Govern.

En la trobada presidida per la ministra d’Hisenda i de Funció Pública, María Jesús Montero, s’ha comunicat a les comunitats autònomes el repartiment dels 13.486 milions d’euros addicionals que es van incloure en els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021 i que estaven pendents. Els diners es distribuiran pel criteri de «població ajustada», que és l’opció que van triar la majoria de comunitats autònomes, segons les mateixes fonts.

Taxa de referència

Al seu torn, a més de comunicar la taxa de referència del dèficit per a les autonomies per a 2022, fixat en el 0,6% del producte interior brut (PIB) davant el 0,7% d’aquest any, Montero ha anunciat una transferència de 3.000 milions a les comunitats per compensar l’impacte negatiu del sistema immediat d’informació de l’IVA (SII).

Notícies relacionades

Aquesta era una de les reivindicacions autonòmiques, ja que aquesta modalitat instaurada pel Govern del PP va causar un perjudici econòmic a les autonomies al suposar rebre menys recursos el 2019. En concret, les comunitats van perdre un mes de recaptació. El Govern preveu aprovar una partida pressupostària el 2022 per resoldre aquest desfasament.

Igual com el 2021, no hi haurà objectiu de dèficit al mantenir-se la flexibilització de les regles fiscals, autoritzada per Brussel·les. Al seu lloc s’estableixen unes taxes de referència que Montero va anunciar ahir alhora que el sostre de despesa per a l’any que ve, que seguirà en un nivell rècord.