Factura de la llum

Ribera demana a la Comissió Europea «repensar» el disseny del mercat elèctric

La ministra envia una carta a Timmermans en què l’adverteix que l’èxit de la transició energètica requereix «senyals de preus adequats»

Ribera demana a la Comissió Europea «repensar» el disseny del mercat elèctric
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Se li acaben les opcions al Govern central per mirar d’abaixar l’alça desenraonada de la llum a la factura dels consumidors. Després de tocar part dels costos regulats (peatges i càrrecs) i de reduir provisionalment els impostos, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha decidit posar el focus en l’origen del problema: el mercat elèctric. Ribera ha demanat a la Comissió Europea canvis en el disseny del mercat per evitar aquests preus alts en el marc de la iniciativa Fit for 55.

Així se l’hi ha demanat al vicepresident Frans Timmermans en una carta datada a finals del mes de juny. El mercat es regeix per un sistema marginalista, dissenyat a Europa, en què l’última tecnologia que casa oferta i demanda és la que marca el preu i les últimes tecnologies solen ser les més contaminants, és a dir, els cicles combinats

Aquest mecanisme només és «adequat», segons el parer de Ribera, quan totes les energies es mouen en costos similars, però no ho és quan es produeix una bretxa molt gran entre formes de producció barates i un petit marge de formes de produir electricitat amb preus alts imputables a l’ús de combustibles fòssils i a la necessitat de pagar gasos amb efecte d’hivernacle», segons ha defensat durant la seva intervenció al Congrés dels Diputats que ha de convalidar les mesures provisionals posades en marxa pel Govern per reduir el preu de la factura. 

«Si volem assegurar l’èxit d’aquesta transició, hem de repensar el disseny dels mercats de l’energia», diu en un extracte de la carta la ministra. Ribera es dirigeix en dues direccions, d’una banda, a aconseguir «una assignació eficient de recursos i la generació de senyals de preus adequada», però també, «i molt especialment, –diu– una justa i equitativa distribució dels beneficis associats a la transformació del mix de generació.

Notícies relacionades

En aquest sentit, Ribera explica a Timmermans que a Espanya les centrals elèctriques no emissores tenen dividends «permanents o pagaments extra per un CO2 que no emeten» i «sense tenir en compte el moment de la seva construcció». Precisament, el Govern central va iniciar fa uns mesos el tràmit d’un avantprojecte de llei per reduir el 90% d’aquesta sobreretribució en el cas d’aquelles centrals, majoritàriament nuclears i hidràuliques, instal·lades abans de 2013. Les companyies elèctriques han posat el crit al cel perquè consideren, al contrari que Ribera, que aquestes centrals encara no estan amortitzades.

En els últims tres anys, les plantes de combustibles fòssils han disminuït del 25% al 10-12%, segons la ministra; no obstant, la ràpida pujada del preu del C02 «està tenint un gran impacte en les factures de llum». «Els consumidors no entenen per què els esforços en el desplegament d’energies renovables no es traslladen de manera més directa i immediata en factures de la llum més baixes», afegeix la ministra.