De casa a la feina

El Suprem reconeix el dret a pensió extraordinària dels funcionaris per accidents ‘in itinere’

  • La Sala del Contenciós declara que els accidents de camí a la feina són conseqüència del servei que presten

El Suprem reconeix el dret a pensió extraordinària dels funcionaris per accidents ‘in itinere’
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem ha establert que els accidents ‘in itinere’ (en el trajecte a i des de la feina) dels funcionaris públics són conseqüència del servei que presten a efectes de percebre la pensió extraordinària de jubilació o retir per incapacitat permanent per al servei. L’ha fixat en dues sentències en les quals reconeix el cobrament d’una pensió d’aquestes característiques, la base de càlcul del qual és del 200%, a un funcionari de presons i a una guàrdia civil que van patir accidents en el trajecte entre el domicili i el lloc de feina.

El tribunal estima els recursos de cassació dels dos funcionaris contra les sentències de l’Audiència Nacional que els va denegar el cobrament d’una pensió extraordinària al considerar que els accidents no eren en servei, perquè no van produir-se al lloc i jornada de feina. El del funcionari de presons va produir-se quan anava al Centre Penitenciari de Daroca (Saragossa) per fer-se càrrec del servei assignat el 14 d’octubre del 2010. La guàrdia civil va patir un accident de trànsit l’11 de juny del 2014 quan es dirigia a la seva destinació a la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona. El Ministeri de Defensa va declarar la seva incapacitat permanent, per insuficiència de condicions psicofísiques, aliena a acte de servei. Un jutjat Contenciós-Administratiu i l’Audiència Nacional van confirmar aquesta decisió.

El Suprem, en canvi, considera que «la incapacitat permanent per al servei derivada d’accident de trànsit sofert per un funcionari públic al realitzar el desplaçament per anar o al tornar del centre de feina pot considerar-se com a incapacitat produïda com a conseqüència del servei als efectes de l’obtenció de pensió extraordinària regulada a l’article 47.2 del Text Refós de la Llei de Classes Passives de l’Estat».

Les sentències es basen que tant el Reglament General del Mutualisme Administratiu com el gestionat per MUFACE remeten al Règim General de la Seguretat Social per determinar quins supòsits tindran la consideració d’accident de servei o com a conseqüència d’ell. I la legislació de la Seguretat Social inclou expressament entre els accidents laborals, els que pateixi el treballador en el trajecte que va des del lloc de residència al de feina en qualsevol dels dos sentits.

¿Què és ‘in itinere’?

Notícies relacionades

Per això remarca que «l’accident ‘in itinere’ és un accident laboral»; conclusió que, segons la Sala, no altera l’article 47.2 del text refós de la Llei de Classes Passives de l’Estat. Aquest article diu que «es presumirà l’acte de servei, tret de prova en contrari, quan la incapacitat permanent o la mort del funcionari hagin esdevingut al lloc i jornada de feina».

Recorda, a més, la jurisprudència de la Sala Social que per qualificar un accident ‘in itinere’ exigeix que es presentin simultàniament una sèrie de circumstàncies: que la finalitat principal i directa del viatge estigui determinada per la feina; que es produeixi en el trajecte habitual i normal que s’ha de recórrer des del domicili fins al lloc de feina o viceversa; que es produeixi dins del temps prudencial que normalment s’inverteix en el trajecte o que el recorregut no es vegi alterat per desviacions o alteracions temporals que no siguin normals, i que el trajecte es realitzi amb mitjà normal de transport.